Isa: ma ei soovi oma terroristist poega enam kunagi näha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud Foto: SCANPIX

Pariisi terrorirünnakute ajuks peetav Belgia kodakondsusega Abdelhamid Abaaoud on jätnud endast verise jälje nii Süürias kui Euroopas.

28-aastasest Abaaoudist sai pärast 13. novembri Pariisi rünnakuid  Euroopa kõige tagaotsitum terrorist, edastab iltasanomat.fi.

Euroopa riikide luure on teda jälginud ning Belgias määras kohus talle tagaselja terroristliku tegevuse eest 20 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Meediaallikate teatel jahtis Prantsuse politsei eriüksus Pariisis Saint-Denis tänases operatsioonis eelkõige Abaaoudi, kuid teda ei tabatud. Võimalik, et ta juhtis Pariisis korda saadetut Süüriast.

Abaaoud pärineb Maroko juurtega perest ja ta kasvas üles Belgias Brüsselis halva mainega Molenbeeki linnaosas. Ei ole teada, millal ta radikaliseerus, kuid viimastel aastatel on ta tegevust näha nii Süürias kui Euroopas.

Mitmed meediaallikad teatasid aasta tagasi, et ta hukkus Süürias ning mehe vanema õe Yasmina sõnul lootis pere, et teda enam elavate kirjas ei ole.

Pere on mures 13-aastase venna Younesi pärast, kelle Abaaoud endaga kaasa võttis, sest poiss kadus Belgiast ootamatult.

Abaaoudi isa Omar sõnas, et kuna terroristiks hakanud poeg tõi nende perele häda ja häbi, siis ei taha nad teda enam kunagi näha.

«See on talumatu. Ta hävitas meie pere maine ja selle tõttu ei taha ma teda enam näha,» lausus isa juba mais, kui kohtus uuriti noorema venna kadumist.

Erinevate riikide luureandmetel on Abaaoud elus, sest äärmusrühmituse Islamiriik videotel on teda aegajalt näha. Üks neist videotsest lükkas selle terroristi surmauudise ümber.

Möödunud aasta lõpul jälgisid agendid Kreekas ta telefoni, millelt helistati Belgiasse.

Võimud jõudsid pealtkuulamisega Verviers´i, kus Belgia politsei tegi jaanuaris ühes korteris haarangu, milles kaks kahtlusalust hukkus ja mitu sai haavata. Lisaks konfiskeeriti rünnakupaigast relvi.

Belgia võimud ei ole kindlad, kas Abaaoud oli siis Belgias, kuid teda peeti ja peetakse seni Islamiriigi  üheks ajuks.

Pärast jaanuarikuist politseioperatsiooni oli mõnda aega vaikus, kuid siis ilmus Abaaoud välja Islamirigi propagandavideol, millel ta ähvardab teha Belgias rünnakuid.

«Minu nimi ja asukoht oli teada, kuid sellest hoolimata sain Belgias rünnakuid ette valmistada ning lahkuda riigist ilma, et keegi oleks jälile jõudnud,» teatas Abaaoud hiljem.

Lääne meedia ei ole Abaaoudi Euroopa külastamisele siiski kinnitust leidnud.

Abaaoudi peetakse Islamiriigi jaoks väga tähtsaks, kuna ta on suutnud oma ideoloogia abil koondada noori radikaalseid eurooplasi.

Prantsuse ja Belgia politsei kahtlustab, et Abaaoud valmistas ette augustis Amsterdamist Pariisi sõitnud rongis toimunud rünnaku.

Rongis olnud reisijad, nende seas ka USA sõjaväelased, võtsid kinni relvastatud Ayoub El Khazzani, kes sai vigastada vaid kahte inimest.

Prantsuse väljaande Le Mond teatel paljastas Prantsuse džihadist Reda Hame pärast enda arreteerimist, et Abaaoud tahtis teda palgata viima Prantsusmaal mõnes populaarses kontserdipaigas terrorirünnakut läbi.

Hame teatel oli ta mõnda aega Süürias, kus Abaaoud teda koolitas.

Abaaoud on üks neid džihadiste, kelle Prantsusmaa on pannud ohtlike tagaotsitavate džihadistide nimekirja.

Abaaoud tundis juba lapsepõlves vendi, 31-aastast Ibrahim Abdesalami ja 26-aastast Salah Abdesalami. Ibrahim oli üks neist enesetaputerroristidest, kes end 13. novembril Pariisis õhku lasid. Salah Abdesalam on kuulutatud tagaotsitavaks ning arvatakse, et ta põgenes Belgiasse.

Abaaoudi Maroko juurtega pere elas Brüsselis tavalist keskklassi kuuluva migrantidepere elu.

Pere lapsed said hea hariduse, kuid Abaaoud hakkas liikuma kahtlases seltskonnas, mis tegeles väikekuritegudega. Väidetavalt oli tulevane terrorist ka narkokaupmees.

Abaaoud sai 2010. aastal lühiajalise vanglakaristuse ning arvatakse, et just siis sai tema radikaliseerumine alguse. Belgia võimude andmetel võis mees Süüriasse minna siiski alles 2013. või 2014. aastal.

Terrorismiekspertide arvates juhib Abaaoud Liibüas tegutsevat Islamiriigi rakukest Katibat al-Battarit. See koosneb peamiselt Marokost pärit džihadistidest, kes räägivad sama araabiakeele murret.

Katibat al-Battar võib olla Islamiriigi üksus, mis valmistab ette ja viib läbi terrorirünnakuid välisriikides.

Arvatakse, et Abaaoud on suutnud Euroopas terroristideks meelitada märkimisväärse arvu noori, kes talle alluvad ja ta käske ellu viivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles