Stig Rästa otsis palverännakul põhjendust oma raskele haigusele: ehk mürgitasin end liiga palju?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stig Rästa
Stig Rästa Foto: ETV

Muusik Stig Rästa rääkis saates «Pealtnägija», et põeb rasket haigust.

«Väga paljud inimesed küsivad, et kuidas sa nii pruun oled. Siis ma ütlen naljatades, et ma käin kogu aeg solaariumis. Ma ei viitsi hakata seletama, et mis värk on tegelikult,» tunnistas Stig, kellel diagnoositi kümme aastat tagasi Addisoni tõbi. Sama haiguse all kannatas USA kunagine president J. F. Kennedy.

Addisoni tõbi tähendab, et neerupealised ei tooda teatavat hormooni, mis on vaja eluspüsimiseks. Selleks, et elus püsida, võtab Stig viimased kümme aastat kolm korda päevas kindlatel kellaaegadel tabletti. 

«Selleks ei ole ravi, vaid on asendusravi. Keegi ei saa mul neid neerupealiseid korda teha, vaid ma pean seda ainet suukaudselt sisse võtma kogu aeg. Minu hommik näeb välja selline, et ärkan üles, panen peotäie tablette sisse, et tuleks nö jõud, siis päevapeale võtan veel ja õhtul veel,» seletas ta.

Stig otsis 800-kilomeetrisel palverännakul põhjust, miks tal see haigus on. Üks kahtlustus on seotud sellise perioodiga, kus ta tarvitas kõvasti narkootikume. 

«See on jah pigem selline arutelu. Loomulikult ma ei tea seda kindlalt. Raamatus kirjutan lahti ka sellele haigusele eelnevad lood, mis ei ole niivõrd ilusad, mis on parajalt lolli peaga tehtud võibolla. Seal ma arutan, kas need asjad võisid mõjutada seda kõike. Kas immuunsus on selle tõttu saanud mingi löögi, kas olen ennast mürgitanud liiga palju, et tekitasin haavatavuse enda organismis,» ütles Stig.

Stig arvab, et kanep on narkootikum, mida ei tohiks legaliseerida. «Minu arvamus on see, et selle kohta ei tea veel keegi eriti midagi. Loomulikult on näiteid, kuidas mingi tavaline kanepitõmbamine tundub ohutum kui alkohol. Mu sõnum on see, et ei jääks noortele mulje, et narkootikumid on ohutud. Nad ei ole kindlasti ohutud.»

Stigi hinnangul on alkoholi ja uimastite tarbimine tema elu päris palju rikkunud. «See on mu enda arvamus. Minu puhul on see nii. Ma loodan, et see raamat paneb inimesi mõtlema. Ma kirjutan oma näitel, mis on minuga toimunud ja mis on tagajärg. Sellega ma loodan, et noored saavad rohkem aru, millega on tegu.»

Stig Rästa 2011. aastal Eesti Laulu finaalis.                                            (Foto: Tairo Lutter)
Stig Rästa 2011. aastal Eesti Laulu finaalis.                                            (Foto: Tairo Lutter) Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Stig kirjutab oma tulevases raamatus «Minu Kennedy», et tal on kolm korda diagnoositud depressioon, ärevushäired ja paanikahood. Ta neelab antidepressante ka praegu.

Esimest korda Eesti Laulul üles astudes oli ta nende küüsis ja oli tarvitanud lubatust natuke rohkem antidepressante.Stig tahtis oma loo rääkida sellepärast, et tulevastel artistidel oleks selge, et ehkki see elukutse tundub unelmate tööna, siis tegelikult on seal ülipalju sellist, mis jääb lava taha varju.

«See ei ole kerge. Ühel hetkel tõmbab see su tühjaks nagu tühjaks pressitud sidruni. See võib olla paljudele laastav ja pead olema tugev, et vastu pidada,» ütles Stig.

«Võibolla rahval on veidi vale arusaam sõnas antidepressant. See pole ammu enam midagi sellist, et «see mees on hull ja tapab ennast ära kohe». Kui sul aju ei tooda serotoniini ehk seda, mis peaks inimese õnnelikuks tegema või andma elujõudud, siis selleks on olemas üks ravim. Hakkad seda võtma ja nädala aja pärast su elu muutub. Kõlab natuke õudselt, aga tegelikult, enda kogemuse põhjal - kui sa oled haige, siis pead ravima,» seletas Stig.

Stig ütles, et seda, kas palverännakust ja oma asjade raamatusse panemisest kasu on, saab näha hiljem.

«Ma tõesti ei tea, mis sellest nüüd saama hakkab, kui see raamat ilmub. Võibolla pean kuskile mõneks ajaks ära kolima, võibolla tuleb mingi tohutu pasarahe. Aga kasu on palju, sest et ma saan sisuliselt selle raamatu kinni panna ja minna edasi oma eluga mingil teisel moel - tunduvalt vanema ja kogenumana ning vaadata tagasi oma elule. Hoolimata sellest sitast ja jamast, kujundab see mingil määral inimest läbi selle, kuidas ta kasvab. Ma arvan, et see on ainult hea, et ma saan raamatu kinni panna ja minna edasi järgmiste peatükkidega,» märkis Stig.

Kui ütlesime, et Stig Rästa intervjuu on ennekuulmatu, siis me ei liialda. Siin väike lõik õhtusest saatest...

Posted by ETV Pealtnägija on Wednesday, November 11, 2015
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles