Poolas Sobibóris rüüstati koonduslaagris hukkunute massihaudu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sobiborist leitud kuldsõrmus
Sobiborist leitud kuldsõrmus Foto: SCANPIX

Briti väljaande Daily Mail teatel rüüstati Poolas Sobibóris kunagise koonduslaagri gaasikambri lähedal asuvaid massihaudu.

Oletatakse, et hauaröövlid otsisid holokaustis hukkunute skelettide juurest väärisesemeid.

1943. aastal suletud Sobibóri koonduslaagris kaotas elu umbes 300 000 juuti, kelle hauad pakuvad lisaks arheoloogidele huvi ka rüüstajatele.

«Piirkonnas on käivitatud uued arheoloogilised kaevamised, kuid juba enne kaevamiste algust märkasime, et keegi on enne meid seal kaevanud piirkonnas, kus kunagi asus koonduslaagri kolmanda osa gaasikamber,» teatas Poola allikas.

Ta lisas, et leiti mitmeid kaevekohti, mis ei olnud professionaalsete arheoloogide kaevatud.

«Meil ei ole teada, kes seda tegid, kuid kahtlustame, et haudadest otsiti väärismetallist esemeid. Selline käitumine on väga šokeeriv,» nentis allikas.

Juudid võtsid oma viimasele teekonnale ehteid ja kulda kaasa lootuses, et nende abil õnnestub neil ellu jääda. Koonduslaagri lähedastes paikades elavad inimesed käivitasid musta turu ja juudid olid valmis vee ja toidu eest oma väärisajad müüma.

Teada on, et pealinnast Varssavist saabus poolatare, kes olid valmis natsidest valvuritele end müüma, et saada juutide hinnalisi ehteid.

Poolas asunud koonduslaagrite aladelt on ametlike kaevamiste käigus leitud mitmeid väärisesemeid.

USA-Poola ajaloolane Jan Gross tekitas mõnda aega tagasi skandaali väitega, et poolakaid tabas pärast Teist maailmasõda «kullapalavik», sest nad otsisid süstemaatiliselt koonduslaagrite juurest väärtuslikku ning mitte ükski seadus ei keelanud seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles