EESTI ASI! Kas teadsid, et Soomes tegutseb ainult eestlastest koosnev korvpallimeeskond?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kas teate, mida kujutab endast Helsinki Dynamo/Kaimarak? Tegu on teataolevalt ainsa puhtalt eestlastest koosneva korvpallimeeskonnaga väljaspool Eestit, nagu ütleb selle tiimi mängija ja eestvedaja Mats Ristmägi.

Foto: Aiki Tamm

Meeskonnas on neliteist mängijat, kusjuures mehed aeg-ajalt tulevad ja lähevad, nagu eelmisel hooajal mänginud ja kodumaale naasnud Ando Tagamets ja Silver Kuuba.

Foto: Aiki Tamm

Meeskonna kohta ütleb Mats Ristmägi, et see on puhtalt Eesti Asi ja kaasa on haaratud kõik omamaine, mis korvpalli ümber tiirleb, nagu näiteks ka fotograafid ja tantsutüdrukud.

Korvpallurid ise on mehed, kes on eluaeg oma lemmikalaga tegelenud, vanust on enamasti 30+, kuid on ka nooremaid ja Mats ise alustas kossuga juba kuueselt.

Foto: Aiki Tamm

Eestlased hakkasid mängima madalamas, V liigas ja on iga aastaga tõusnud, olles nüüdseks II liigas.

"See on viimane liiga, kus mängitakse piirkonniti, edaspidi tuleb hakata asja professionaalidena võtma," kirjeldab ta. "Kui suudame ennast mängida I liigasse, siis läheb asi juba tõsisemaks, kuna mängud toimuks sel juhul juba üle Soome. Sel juhul peab kindlasti leidma juurde sponsoreid ja mängijaid. Aga eks sporti ju tehakse selleks, et saada paremaks ja jöuda kaugemale."

Foto: Aiki Tamm

Alagrupis on 12 võistkonda, hooaja jooksul mängitakse 22 mängu, 11 kodus ja 11 võõrsil ja kuus on kaks mängu.

Mängitakse peamiselt Helsinkis, Vantaas ja Espoos, kaugemaks mängupaigaks on sel hooajal Lohja 65 kilomeetri kaugusel pealinnast, kuhu korvpallurid sõidavad juba sellel laupäeval, 24. oktoobril ja kus kohtutakse kohaliku Lou-Basketiga. Sel hooajal treenivad mehed 2-3 korda nädalas pluss mängud. 

Foto: Aiki Tamm

Meeskond on saanud kutse tulla Eestisse mängima. "Oleme valmis osalema Eestis niiöelda välkturniiridel, mis toimuvad nädalavahetuse jooksul," lubab Mats Ristmägi.

Põhjanaabrid pidavat hõimukaaslaste tungimisse sealsesse korvpallimaailma võtma vastu rahulikult, ainus mure on see, et nende mänge käib vaatamas liiga palju sealseid eestlasi. Publikut on tavaliselt 100-200 vahel, eelmise hooaja üleminekumängudel oli üllatavalt 400 inimest ehk täismaja.

Foto: Aiki Tamm

Korvpallimeeskonnal käib tihe koostöö Soome esimese ja ainsa eestikeelse raadiojaamaga Radio Finest FM, kus avaldatakse nende infot ja reklaami, tehakse meeskonnaga intervjuusid ja reportaaže.

Hetkel aitab neid ka sel hooajal veel tribüünilt Eesti korvpalliringkondades tutvustamist mittevajav Anatoli Krikun. "Peale mängu ikka arutame temaga, mida võiks ja peaks teistmoodi tegema," lisab korvpallur.

Mats Ristmägi sõnul on korvpall neile nii sport kui ka kooskäimine. Meeskonnas löövad kaasa Soomes elavad ja töötavad eestlased, kes osaliselt on väga aktiivselt osalenud Eesti tipp-korvpallimaastikul. 

Vaata pilte!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles