Sel laupäeval süttivad Muinastulede öö lõkked

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinastulede öö Viimsis.
Muinastulede öö Viimsis. Foto: Erik Prozes

29. augusti õhtul päikseloojangul süttivad Eestimaa randades sajad lõkked ja kokku saavad kümned tuhanded inimesed, et tähistada Muinastulede ööd. Sel aastal kutsutakse kõiki osalejaid üles loobuma keskkonda reostavatest ja rahu rikkuvatest tegevustest.

Muinastulede öö keskendub suures osas Läänemerele. Sellega seoses paneb korraldusmeeskond kõigile lõkketegijatele südamele, et laupäeva õhtul oleks inimtegevuse jälg randades võimalikult väike.

«Eelkõige soovime, et lõkkeõhtul ei heidetaks loodusesse taevalaternaid ja välditaks ilutulestikku. Eriti palume neist keskkonda saastavatest tegevustest loobuda suurürituste korraldajatel nii Pärnu rannas, Vääna-Jõesuu mereäärsel rokifestivalil, Kloogarannas kui ka Tallinna linna rannaaladel ja mujal suurte lõkete juures,» selgitas MTÜ Tuleranda eestvedaja Mairold Vaik. Ta lisas, et Muinastulede öö eesmärk on lõkke ääres positiivsete mõtete jagamine ning kärarikkad ja loodust häirivad tegevused ei ole sel õhtul teretulnud.

Sel korral on Muinastulede öö teemaks Eesti riigi tulevikule mõtlemine ning üheskoos unistamine. Muinastulede öö meeskond kutsub kõiki Eesti tulevikuloo üle arutlema ja vestlusringis sündinud unistusi ka kirja panema. Eesti Tulevikulood on augustist novembrini toimuv aruteluperiood, mil vahetatakse mõtteid Eesti ühiskonnale ja inimestele olulistel teemadel. Lugude kogumise eesmärgiks on arendada arutelukultuuri Eestis, algatada uusi ühiskonna jaoks kasulikke ettevõtmisi ning tuua kokku erinevad ideed, inimesed ja unistused.

Ilmaprognoosi kohaselt soosib nädalavahetusel üheskoos lõkete ääres mõtisklemist ja Eesti tulevikust unistamist pilves selgimistega ning enamjaolt mahe ilm. Arvestada tasub aga sellega, et osades randades puhub tugevam tuul ja meri on rahutu, kuid hilisõhtuks tuulekiirus väheneb. Laupäeval loojub päike umbes kell 20.30.

Veebilehe muinastuled.ee andmetel on tänase seisuga registreeritud pea 300 lõket, mis toob kokku 17 000 inimest. Korraldajate sõnul on viimaste aastate kogemus näidanud, et järgnevate päevade jooksul osalejate ning lõkete arv kahekordistub.

MTÜ Tuleranda eestvedamisel kutsutakse inimesi randades lõkkeid süütama juba seitsmendat korda. Muistsel ajal süüdati lõkked teadete edastamiseks kaugete vahemaade taha või tee näitamiseks merelolijatele. Kaasaegsete rannalõkete süütamise traditsioon sai üheaegselt alguse Eestis ja Soomes rohkem kui 20 aastat tagasi ja lõkkeüritust hakati kutsuma Muinastulede ööks.

Rohkem infot Muinastulede öö kohta SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles