Eesti Banksy Edward von Lõngus tegutseb ka Tallinnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Salapärane tänavakunstnik Edward von Lõngus võtab osa Eesti kaasaegse kunsti keskkonna NOAR.eu avaaktsioonist täna Vabaduse väljakul kell 14.00, kuhu kerkib maalikunstnike ja tänavakunstnike koostöös neli kunstiteostega täidetavat seina. Aktsioon koondnimetusega «Kunsti peab saama!» toob publiku ette ligi kuuajalise tiheda loomeprotsessi kulminatsiooni.

Foto: AFP / Scanpix

Esimesele seinale loovad teose Edward von Lõngus ja Laurentsius.

Eesti Banksyks kutsutud Edward von Lõnguse üheks tuntuimaks teoseks on Quentin Tarantino filmi «Pulp Fiction» ja Oskar Lutsu noorsooromaani «Kevade» motiive miksiv «Sure, koer!».

Tema protestimaigulist kunsti leiab mitmete Tartu majade seinal, muuhulgas on ta kujutanud Lydia Koidulat, Anton Hansen Tammsaaret ning Eesti Politsei poolt vahistatud Sammalhabet jäädvustatuna riigikohtu hoone vastasseinale.

Lõngusega koos astub üles tuntud maalikunstnik Laurentsius, keda on nimetatud fetišistlikuks esteediks, kuna ta läheneb oma objektile äärmiselt detailitäpse pühendumusega. Kuidas aga on tänavakunsti kiire tempo on mõjutanud kunstniku käekirja, selgub juba kohapeal.

Foto: AFP / Scanpix

Teisel seinal saab näha «Kooselu koalitsiooni», mis on Maarit Murka (koalitsioon) ja Bach Babachi (kooselu seadus) koostööprojekt.

Kontseptsioon nägi ette, et kumbki kunstnik ei näe üksteise tööd enne aktsiooni toimumise päeva. Et teos ei muutuks ühe kunstniku poolt ainuisikuliselt dikteerituks, toimub teose loomise protsessis pidev suunamuutus, millega kunstnikud peavad rinda pistma ja kohanema. Kumbki osapool pole lõpuni vaba teostama oma esialgset mõtet, sest pidevalt sekkub sellesse teine pool. See iseloomustab koostööd ja selle toimimise keerukust, mille finaalina lõigatakse teos laval vaatajate ees tükkideks.

Foto: AFP / Scanpix

Kolmandale seinale loob oma teose maalikunstnik Mall Nukke koos tänavakunstnik Sim Karesega, kellega koos sai loodud ka teose kavand. Mall on oma stuudios pühendanud nädala seina ettemaalimisele ning Sim Kares lisab teosele tänavakunsti käekirja juba kohapeal.

Foto: AFP / Scanpix

Neljas sein on multitalent Kiwa ja bändi Rebel Angel päralt.

Kiwat on peetud üheks huvitavaimaks nähtuseks oma põlvkonnas, kes nihutab erinevate kunstivaldkondade miksimisega järjepidevalt piire.

Piltidel:

1. Lõnguse teos, millele Laurentsius lisab oma nägemuse

2. Mall Nukke ateljees

3. Kiwa

4. Maarit Murka maal, millele tänavakunsntik Babach lisab oma nägemuse

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles