Video: Argentina džunglist paljastus natside peidupaik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Eichmann Teise maailmasõja ajal
Adolf Eichmann Teise maailmasõja ajal Foto: SCANPIX

Argentina arheoloogide sõnul avastasid nad kaugelt džunglialalt Teise maailmasõja järgselt Saksamaalt Lõuna-Ameerikasse põgenenud natside peidupaiga.

Natside poolt rajatud ehtiste jäänused paljastusid Argentina-Paraguay piiri ääres asuvalt Teyú Cuaré looduskaitsealalt, edastab AFP.

Väljakaevamistel paljastus lisaks hoonetele ka saksa münte, mis olid vermitud ajavahemikul 1938 – 1941, dokumente ning natsiajastu portselannõude kilde.

«Teise maailmasõja alguses rajasid natsid maailma erinevatesse paikadesse peidukohti juhuks kui nad peaksid sõja kaotama. Need peidupaigad olid raskelt ligipääsevates kohtades, kõrbealadel, mägedes ja džunglites,» sõnas arheoloogide meeskonna juht Daniel Schávelzon.

Argentina džunglist leiti natside poolt rajatud kolme hoone jäänused. Üks hoone oli mõeldud majutamiseks, teine oli laohoone ning kolmas kaitse-eesmärgiga. Hoonete seinad olid väga paksud ning neist avanes hea vaade.

Arheoloogide sõnul ei oldud seda paika kuigi kaua kasutatud. Pärast Teist maailmasõda põgenes üsna palju natsikurjategijaid Argentinasse, kus nad esmalt end varjasid, kuid üsna ruttu said aru, et nad saavad elada suurlinnades, kadudes sealsesse rahvamassi.

Natsikurjategijaid otsiva rahvusvahelise Simon Wiesenthali keskuse andmetel võttis president Juan Peróni juhituid Argentina vastu tuhandeid Euroopast põgenenud natse ning Horvaatia ja Itaalia fašist, andes neile 1940. – 1950. aastatel asüüli.

Üks kuulsamatest Argentinasse põgenenud natse oli juutide massilise hävitusplaani taga olnud Adolf Eichmann. Ta tabati 1960. aastal Buenos Aireses pärast seda kui Iisraeli luure Mossad ta asukoha ja uue identiteedi jälile oli jõudnud.

Mossad röövis Eichmanni ja viis ta Iisraeli, kus kohus määras talle sõjakuritegude eest surmanuhtluse. Ta poodi 1. juunil 1962. aastal üles.

Maailmas levivad vandenõuteooriad, mille kohaselt natsi-Saksamaa juht Adolf Hitler ei lasknud end Berliinis maha, vaid põgenes samuti Argentinasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles