Arne Niit presidendiballist: ma olen Eesti disaini üle väga uhke

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pipedrive’i kaasasutaja ja juht Timo Rein ja Kersti Meri
Pipedrive’i kaasasutaja ja juht Timo Rein ja Kersti Meri Foto: Presidendi kantselei

Moekunstnik Arne Niit rääkis «Ringvaates», et tänavuse presidendi vastuvõtu üldmulje oli väga hea.

«Ma olen Eesti disaini üle väga uhke,» ütles Niit. «Ma olen uhke, et see on kaasaegne, tempokas ja arenev.»

Niit valis välja inimesed, kes talle hea rõivavaliku poolest eriti silma jäid.

Evelin Ilves
Evelin Ilves Foto: Liis Treimann

Disaineri suurimaks lemmikuks oli Evelin Ilves, kes kandis väga väärikat kleiti: «Minu südant paitavad alati ilusad kleidid ja seekord oli proua Evelin Ilvese kleit tõeliselt ilus. See oli valge, väga lihtsa ja lakoonilise, klassikalise väljalõikega, kolmveerandvarrukaga, kõik proportsioonid säilitatud, vöökoht rõhutatud ja imekaunite punakasroosade tikanditega. Üldmulje oli väga värske. Taimornamentika - no mida saab olla energeetiliselt veel ilusamat!»

Triinu Tombak ja Ardo Hansson
Triinu Tombak ja Ardo Hansson Foto: Liis Treimann

Triinu Tombak oli järgmine, kelle Niit välja tõi. «Ma austan naisi, kes julgevad kanda lihtsat kleiti. Siin on tegemist väga lihtsa kleidiga ja väga julge värviga. Uskuge mind, see mõjub kõige elegantsemalt ja võibolla oma lihtsusega isegi šokeerivalt. See jäi eluks ajaks meelde oma lihtsusega,» kiitis ta ja märkis, et naised kardavad tavaliselt kleite, millel pole kraed ega varrukaid.

Kersti Meri ja Timo Rein
Kersti Meri ja Timo Rein Foto: Liis Treimann

Kersti Meri kleiti kommenteeris Niit nõnda: «See on kindlasti väga vastuolulisi asju rääkiv kleit, aga mulle see väga meeldib. Esiteks on ta trendikas ja roosa, mis on naisele üks paremaid värve - see alati värskendab naist. Aga see naine on imeline ja ta täidab etiketti. Ta teab ka seda, et naisel peab pidulikult vastuvõtul olema kinni vähemalt üks õlg. Sellepärast, et juhul, kui naisele antakse auraha, siis on, mille peale auraha kinnitada. Ihu peale linti panna ei tohi.» 

Juhan Parts ja Daisy Tauk
Juhan Parts ja Daisy Tauk Foto: Liis Treimann

Daisy Tauk avaldas samuti muljet. «Minu meelest oli see kleit väga värskendav. Ma ei ole tükk aega teda näinud punasel vaibal ja see oli üks ehedamaid näiteid kolmekümnendate aastate Pariisi avangardist Itaalia meistrite käe läbi. See oli lausa selline vintage-kleit. See dekoltee on, ütleme, šokeeriv, nagu see šokeeriv roosagi. Aga üldmulje on väga meeldiv ja väga efektne kleit blondile naisele,» arvas Niit. Moelooja seletas ka, et dekoltee sügavus pole etiketis otseselt määratletud - see peab olema lihtsalt «sünnis». «See tähendab, et ühelgi meeste- ega naisterahval ei peatuks pilk liigselt kaua sellel dekolteel. See ongi kõik.»

Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Liis Treimann

Kadri Simsoni kleidi disainis Niit ise. «See on väga lihtne kleit, lakooniline, klassikaliste proportsioonidega ja ta on suur õhtukleit. Ta on suur, kaalub palju, oma kuus-seitse kilo. Kadri on suurepärane modell muidugi, mul vedas sellega.» 

Luisa Värk ja Taavi Rõivas
Luisa Värk ja Taavi Rõivas Foto: Liis Treimann

Luisa Värk sai disainerilt kõvasti plusspunkte: «Mulle meeldib Luisa puhul see, et ta on julgenud võtta väga lihtsa tooni, puudrivärvi, mida paljud kardavad, ja kaunistatud on see paelte, punutiste, patsikestega. Väga nutikas, nooruslik ja eakohane kleit ilusa tütarlapse seljas.»

Reet Teder ja Indrek Teder
Reet Teder ja Indrek Teder Foto: Presidendi kantselei

Niidult said kiita nii Indrek Teder kui Reet Teder: «Nad on üllatanud mind aastaid ja nad on teenimatult jäänud märkamata, sest minu arust nende outfit'id on alati hästi viimistletud. Need ülikonnad on alati nii hästi istuvad ja nendel kleitidel on alati mõte ja ilu. Ma ei tea, kes on disainer, aga see kõik on väga kaunis kokku.»

Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves
Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves Foto: Liis Treimann

Šikimateks meesteks nimetas ta president Toomas Hendrik Ilvese ja dr Mihkel Mardna: «Nad on šikid, asjalikud, oskavad ajaga ratsionaalselt ümber käia, ei nõua üleliigseid proove.» 

Dr Mihkel Mardna ja Katre Lust-Mardna
Dr Mihkel Mardna ja Katre Lust-Mardna Foto: Presidendi kantselei
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles