«Looduslikus valikus» lahknesid arvamused Venemaa-ohu osas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduslik valik
Looduslik valik Foto: TV3

TV3 tõsielusarjas «Looduslik valik» oli tänaseks poliitilise debati teemaks see, kas Eestil tasub Venemaad karta.

«Looduslik valik» on poliitiline tõsielusari, kus kuus valimistel kandideerivat poliitikut - Kristiina Ojuland, Yoko Alender, Martin Helme, Marko Pomerants, Mihhail Korb ja Liina Raud - panevad end proovile ellujäämisretkel. 

Igas saates küsitakse poliitikute arvamusi erinevate teemade kohta ja seekord uuriti neilt, kas praegusel momendil on Eestil reaalne Venemaa kallaletungi oht.

«Täna, ma arvan, et ei ole. Nii kaugel me veel ei ole ja me kindlasti ei ole järgmine sihtmärk,» arvas Alender.

«Mina olen Yokoga nõus ja selleks põhjuseks on see, et Ukrainas hakkas asi kõigepealt sees käärima. Kindlasti ei ole Eesti ja Ukraina olukorda võimalik võrrelda,» ütles Korb.

«Ma arvan ka, et ei ole praegu reaalne. Mis ei tähenda seda, et me peaksime olema muretud ja mitte midagi tegema,» lisas Pomerants.

Foto: TV3

Helme märkis, et ta ei tunne Mihklit nii hästi, et võiks seada kahtluse alla tema lojaalsust Eestile. 

«Aga üldiselt rääkides, kui me kõik saame aru, et meie välisjulgeolekurisk number üks on Venemaa, siis me kõik saame ometi aru, et meie sisejulgeolekurisk number üks on Venemaa viies kolonn ehk siin olevad venelased,» seletas Helme.

Ta rõhutas, et on eelkõnelejatega pisut eri meelt.

«Ma arvan, et järgmine, keda lüüakse, on kas Läti või Eesti, Läti tõenäolisemalt. Aga julgeolekuoht meile on mõne aastaga kasvanud ja kasvanud veelgi, sest Putin on käitunud samamoodi nagu Hitler, kes käis kümme aastat ringi mööda Saksamaad ja ütles, et kui ma võimule saan, siis ma teen seda, seda ja seda. Siis sai võimule ja hakkas neid asju tegema ning iga kord, kui ta mingi järgmise asja ära tegi, arvasid teised lääneriigid, et kaugemale ta enam ei lähe. Aga ta läks,» seletas Helme.

Ojuland arvas: «Minu seisukoht on viimase aasta jooksul olnud see, et kui Putinit ei peatata Ukrainas, siis ma ei tea, kes Euroopa riikidest on järgmine, aga keegi neist on. Tõenäoliselt esmajärjekorras mõni mitte NATO liige.»

Liina Raud arvas samuti, et Venemaa meile kallale sõjalise jõuga otseselt ei tule: «Kui ta tuleb, siis kasutab teistsuguseid meetodeid. Eelkõige meie eesmärk on see, et suudaksime iseennast ära majandada, kui on häda käes. Et me ei oleks kõigist asjadest sõltuv.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles