Poola «vampiirid» olid kooleraohvrid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolju
Kolju Foto: SCANPIX

Ida-Euroopa vampiirilegendid võisid alguse saada koolerast ja sellesse haigusesse surnutest.

17. ja 18. sajandil maeti vampiirideks peetud inimesi rituaalidega, mis arvati takistavat neid hauast üles tõusta ja kaaskodanike verd imeda, edastab Daily Mail.

Hiljutine uuring näitas, et siis surnud ei olnud vampiirid, vaid hoopis koolera ohvrid. Nad maeti kiirkorras ja ebatavalisel viisil, kuna nende surm tekitas kahtlust.

USA Alabama ülikooli arheoloogid leidsid Poola surnuaedadest mitmeid matmisi, millel inimjäänustest oli kive ja keppe läbi surutud. Samuti oli neil koljusid lõhutud.

Ajaloost on teada, et vampiirikahtlus tekkis just nende puhul, kes olid mingisse piirkonda hiljuti kolinud ning olid võõrad.

Teadlased leidsid Poolast Drawsko Pomorskiest ajavahemikul 2008 - 2012 ligi 300 ebatavalist matmisi. Kuue inimjäänuse puhul uuriti hambaemaili tegemaks kindlaks tegelikku surma põhjust ja nende isikute päritolu.

Uuriti kui palju hammastes leidub strontsiumi isotoope. Leide võrreldi samas piirkonnas elanud loomade hammastes leiduva strontsiumiga.  

Need isotoobid näitavad, mida inimesed ja loomad oma eluajal sõid ja jõid ja annavad vihje, kas tegemist oli kohalikega või mitte.

Just need kuus olid maetud väga ebatavaliselt ning osadel neist olid skeletid lõhutud. Samuti leiti nende haudadest riste, mida kasutati vampiirivastase võitluse põhiatribuudina.

Poola «vampiirid» ei olnud sisserändajad, vaid kohalikud ning nende surm oli kaaskondlaste silmis teistel põhjustel kahtlane.

Need matmised toimusid kui Ida-Euroopa levis koolera ning Poola võis olla üks esimesi alasid, kus sellesse haigusesse haigestuti ja surdi.

«Keskaja lõpul ja uusaja alguses elanud inimesed ei teadnud, kuidas haigused levivad. Haigus teket ei selgitatud siis teaduslike meetodite, vaid üleloomulike jõudude abil. Arvati, et vampiirid muudavad hammustusega ohvri samuti vampiiriks, rääkimata siis haiguse levitamisest,» selgitas arheoloog Lesley Gregoricka.

Gregoricka sõnul olid Drawsko Pomorski matmised erilised, sest «vampiirid olid maetud» surnuaeda. Tavapäraselt ei maetud vampiirideks peetuid surnuaedadesse, vaid väljapoole, sest neid ei tohtinud kiriku käsu kohaselt pühitsetud mulda matta.

Uuring näitas, et kuus «vampiiri» olid kohalikud, mitte sisserännanud. Need isikud olid surnud saastunud vee joomisel saadud koolera tagajärjel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles