Soome pealinna lähistelt leiti haruldane iidne ohvrikivi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohvrikivi
Ohvrikivi Foto: 7is7.com

Soome pealinna Helsingi lähedaselt Korkeasaari saarelt leiti eelajaloolisest ajast pärit ohvrikivi. Pealinna juurest ei ole varem sellist kivi leitud.

Asjatundjate sõnul on tegemist üsna suure kiviga, millele on uuristatud ümaraid auke, edastab YLE.

Oletatakse, et neisse aukudesse pandi hingedele või esivanemate mälestuseks ohvriande nagu vili, piim või muud toiduained.

Harrastusarheoloog avastas ohvrikivi, mille pikkus on kaks meetrit ja kõrgus üks meeter 2013. aasta suvel Korkeasaari kõige kõrgemast paigast.

Arheoloog Antti Lahelma sõnul viitab kivi asukoha kõrgus merepinnast, et seda kasutati pronksiajastul umbes 3500 aastat tagasi. Teada on, et Soomes siis veel ohverdamiskive laialdaselt ei kasutatud.

Lahelma lisas, et tegemist on väga kaudse dateeringuga ning enamik Soomes asuvatest ohvrikividest pärineb rauaajast ning need on põllumaade lähedal.

Enamik maailma iidseid kultuure kasutas ohvrikive hea õnne ja jumalate lepitamise eesmärgil.

Korkeasaari ohvrikivi võetakse kaitse alla.

Muinasaegne kivi on alal, kuhu tahetakse tulevikus rajada loodusõpperada ning ohvrikivist peaks saama selle keskne eksponaat.

Korkeasaari on saar Helsingi juures ning sellel asub loomaaed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles