Teadlasi hämmastavad Lähis-Ida iidsed kiviringid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Lähis-Ida müstilistest kiviringidest
Üks Lähis-Ida müstilistest kiviringidest Foto: sott.net

Teadlased püüavad juba pikka aega lahendada Lähis-Idast leitud suurte kiviringide saladust.

Arheoloogid tegid Jordaanias asuvast 11 iidsest kiviringist aerofotod, edastab Live Science.

Nende diameeter on 400 meetri ning need on umbes 60 sentimeetrit kõrged. Teadlaste kinnitusel on ringid sarnased ning see ei saa olla juhus.

Arheoloogid on andnud neile ühise nime The Big Circles (Suured ringid). Ringidel ei ole avasid ning selle tõttu tuli ringide sisse saamiseks üle kivimüüri hüpata.

Kiviringide kasutusotstarve ei ole teada. Fotode ja paigast leitud esemete uuring näitas, et tegemist on umbes 2000 aasta vanuste ringidega. Samas ei välistata, et need võivad veelgi vanemad olla.

Teadlaste arvates ehitati need kiviringid enne kirjutamise leiutamist.

Kiviringid leiti esmakordselt 1920. aastatel kui neist lennukiga üle lennati. Neid kivistruktuure on seni vähe uuritud. Nüüd loodetakse, et aerofotod aitavad nende otstarbest paremini aru saada.

Lääne-Austraalia ülikooli teadlane David Kennedy sõnas, et lisaks 11 teadaolevale kiviringile leiti veel üks kiviring, mille ehitamine oli jäänud pooleli.

Vanadelt satelliitpiltidelt paljastus, et veel on olemas kaks hävinud kiviringi, millest üks on Jordaanias ja teine Süürias. Süüria oma hävines möödunud kümnendil ning Jordaania oma kümmekond aastat tagasi.

Durhami ülikooli teadlased uurisid Süüria ringi enne selle hävinemist.

Kennedy sõnul leidub Lähis-Idas veel selliseid kiviringe, mis on aga Jordaania 11 ringist väiksemad.

Kiviringide ehitamine ei olnud keeruline ning need tehti kohalikest kividest. Ehitamisel võis osaleda kümneid inimesi, kes suutsid selle ehitada umbes nädalaga.

Kuid ümarringi tegemine nõudis ette planeerimist.

«Peaaegu ideaalsete ringide puhul pidi olema isik, kes oli niiöelda arhitekt. Ring võidi rajada nii, et pulk pandi keskele ning selle külge oli kinnitatud nöör, mille abil tekitati ringjoon. Kuna maapind on ebatasane, siis mitte igal pool ei saanud ideaalset ringikuju,» selgitas ekspert.

Kennedy lisas, et nende funktsioon on seni mõistatus. Samuti ei ole ringides mitte ühtegi ehitisejäänust.

Oletatakse, et neid võidi kasutada näiteks mingite karjaloomade koos hoidmiseks ehk siis karjaaedikuna.

Ühest ringist leiti kivimoodustised, mis võivad tähistada matmiskohti. Kennedy arvates maeti ringi siis kui see enam kasutusel ei olnud.  

Välja on ka pakutud, et neis ringides võidi kasvatad mingeid taimi.

Briti Durhami ülikooli arheoloogid Graham Philip ja Jennie Bradbury tegid väljakaevamisi Süürias Homsi lähedal asuvas kiviringis. Kiviring oli üsna kannatada saanud, kuid neil õnnestus saada uut informatsiooni.

Teadlaste sõnul asus kiviring nii, et selle keskel avanes panoraamvaade ümbruskonnale.

Kennedy sõnul näitasid hiljutised satelliidipildid, et nüüdseks on Homsi kiviring põhimõtteliselt kadunud.

Kennedy ja ta kolleegide andmetel olid Lähis-Idas iidsel ajal kasutusel mitut erinevat tüüpi kiviringid, millel igaühel oli oma otstarve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles