Pildid: milline näeb välja Itaalia diktaatori Benito Mussolini punker?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalia fašistliku diktaatori Benito Mussolini, hüüdnimega Il Duce erapunker avatakse täna muuseumina.

Mussolinit tuntakse kui julma juhti, kuid ka temal oli oma hirm, et tema ja ta perekond hukub liitlaste õhu- või gaasirünnakutes, edastab AP.

Mussolini punker asub ta Rooma residentsi Villa Torlonia all, punkri ehitamine algas 1941. aastal.

Arheoloogid otsisid Mussolini punkrit üsna pikka aega ning ei arvatud, et see võib olla tema ja ta pere koduks olnud ehitise all.

Punkri ehitamine sai alguse villa aias olnud kõrvalhoonest, kuhu rajati pommivarjend. Sellele pandi paksust terasest uks ja sisse puidust narid, kuid siis loobuti projektist. Leiti, et kui liitlasväed teevad Roomale õhurünnaku, siis on Mussolinil ja ta perel liiga pikk tee sinna minna.

Siis langetati otsus ehitada kaitseobjekt villa keldrisse. Ehitamine juba käis kui Mussolinit tabas kahtlushoog, et mis saab siis kui liitlased teevad gaasirünnaku. Itaalia kasutas 1936. Aastal Abessiinia ehk praeguse Etioopia vallutamisel gaasi.

Töö keldris siiski jätkus ning sinna paigaldati õhukindlad uksed ja õhutussüsteem ning rajati ruum, kus saab kahjulikest ainetest puhastada.

Punkrile ehitati kolm erinevat väljapääsu põgenemiseks.

Mussolini ei olnud ikka rahul. Enamik punkrist otsustati ehitada väga sügavale maa alla.

Mussolini ehitas ligi 200-ruutmeetrist ja ülisalajast kaitseobjekti poolteist aastat.

Punker on sõna otseses mõttes spartalik ning seal ei ole midagi luksuslikku.

Punkris on nii elu-, magamis- kui ka pesemsiruumid. Lisaks on seal olemas ka gaasimaskid.

Punkri 60-meetrine võrgustikku ei suudetud lõpuni valmis ehitada ning Mussolini tähelepanu pöördus mujale. 1943. aasta juulis maabusid liitlasväed Sitsiilias, kust edasi liiguti mandri-Itaaliasse. Mussolini tõugati võimult, vangistati ja ta ei jõudnud oma punkrit kasutada.

Liitlased vallutasid Villa Torlonia ja panid Mussolini Apenniinides asuvasse mäestikuhotelli koduaresti. Natsi-Saksamaa diktaator Adolf Hitler päästis Mussolini, kuid itaallase vabadus ei kestnud pikalt.

Itaalia vastupanuliikumine tabas Mussolini ning ta hukati 1945. aasta aprillis.

Mussolini ja ta kodu Villa Torlonia on juba aastakümneid pakkunud turistidele huvi ning selle ümber olevad aiad on roomlaste seas populaarsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles