Pildid ja video: Mehhikos asuv iidne tunnel on tee teispoolsusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arheoloogid leidsid Mehhikost Teotihuacani iidse linna jäänustest Sulgmao (Serpiente Emplumada) templi alt tunneli, mis arvatakse olevat tee nii-öelda teispoolsusse.

Arheoloogide sõnul viib see tunnel kuninglike matmispaikadeni, edastab Reuters.

Umbes 1800 aasta vanuse tunneli sissepääs leiti juba 2003. aastal.

Tunneli väljakaevamisel ja uurimisel on leitud 50 000 iidset eset. Leidude seas on 4000 puiteset, ehteid ja kivikujusid ning laavakivist nooleotsi ja noaterasid.

Uurijate sõnul annavad leiud pildi, millist elu sealsed inimesed elasid.

Väljakaeavamisi tehti esmalt kaugjuhitava roboti abil ning hiljem asusid arheoloogid ka ise kaevama.

Asjatundjate arvates kajastas see tunnel teed teispoolsusesse. Tunneli seinad ja lagi oli kunagi kaetud särava mineraaliga.

«Teotihuacani elanikud purustasid mineraale ja katsid sellega tunneli. Võib kujutada, milline see tunnel kunagi oli, kui selles liiguti tõrvikutega. Tunnel muutus tule tõttu säravaks ja seal võis tekkida tunne, nagu oldaks tähistaeva all,» lausus arheoloog Sergio Gomez.

Gomezi sõnul oli sellise tunneli rajamine sealsete elanike jaoks suursaavutus ning see kajastas elanike arusaamist surmajärgsest elust.

Tunneli lõpus paljastus kolm ruumi, mille juurest leiti ohvriks toodud loomade luid ning toidujäänuseid.

Arheoloog lisas, et väljakaevamised jätkuvad ning loodetakse leida veel huvitavat.

«Leiud aitavad meil saada aru, kuidas oli Teotihuacanis elu korraldatud ning mis toimus linnas paarsada aastat eKr. See, mis siis toimus, muutis kogu linna elu,» selgitas Gomez.

Teotihuacan asub Mehhiko pealinnast Mexicost 50 kilomeetri kaugusel. See iidne linn on juba pikka aega arheoloogidele huvi pakkunud, kuna sealsed elanikud ei ole endast jätnud kirjalikke märke.

Linna õitseaeg oli paarsada aastat eKr ning siis elas seal umbes 200 000 inimest. Tegemist oli jõuka kaubalinnaga.

Kuid kui asteegid Mehhikos võimsaks said, oli see linn juba kaua aega olnud maha jäetuna.

Teotihuacan on Mehhiko üks populaarsemaid turismisihtpunkte. Piirkonnas on palju suuri püramiide, templeid ja ülikute elamuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles