Video: teadlased suutsid dešifreerida Phaistose kettal kirjapandu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Phaistose ketas
Phaistose ketas Foto: Wikipedia.org

Teadlased püüdsid pikka aega dešifreerida müstilist 4000 aasta vanust Phaistose ketast, mis leiti 1908. aastal Kreekast Kreeta saarelt.

Savikettal olev keel pärineb umbes 1700. aastast eKr ning see ketas valmistati Minose tsivilisatsiooni kõrgfaasis, edastab Huffington Post.

Nüüd aga teatasid keeleteadlased, et neil õnnestus 16 sentimeetrise läbimõõduga kettale kirja pandust aru saada.

Keeleteadlane Gareth Owens nimetas ketast esimeseks Minose CD-ROM-iks.

«Foneetikaprofessor John Coleman ja mina tegelesime ketta dešifreerimisega kuus aastat, uurides kõikvõimalikke variante,» lausus Kreeta tehnoloogiainstituudi teadlane Owens.

Kettal olevat tuleb lugeda spiraalselt väljapoolt sissepoole. Teadlased kasutasid Phaistose kettal kirjapandu lahtimuukimise abivahenditena nii Kreeka Minose tsivilisatsiooni tähestikku, Minose lineaarkirja A ja Mükeene lineaarkirja B.

Nende abil suudeti dešifreerida kolm võtmesõna: IQEKURJA , mis tähendab «rase naine» või «jumalanna», IQE, mis tähendab «ema» või «jumalanna» (see sõna esineb kettal korduvalt) ning IQEPAJE või IQE-PHAE, mis tähendab «särav naine»  või «jumalanna».

Owensi arvates on kettal Minose jumalannale suunatud palve.

«Arvatakse, et Minose religioonis mängis tähtsat rolli ema-jumalanna, meie suutsime seda nüüd lingvistiliselt tõendada,» selgitas teadlane.

Wikipedia: Phaistose ketas on põletatud savist ketas, mille leidis Kreeta lõunarannikul Phaistoses asunud Minose kultuuri palee varemetest 3. juulil 1908. aastal Itaalia arheoloog Luigi Pernier. See pärineb tõenäoliselt umbes 16. sajandist eKr.

Ketta läbimõõt on 16 sentimeetrit ja paksus üks sentimeeter.

Ketta mõlemal poolel on kokku 241 märki, mis kulgevad spiraalselt kellaosuti suunas ketta keskmeni ja on grupeeritud 2–7 märgilistesse rühmadeks. Neid «sõnu» on kokku 61. Märgid on savikettale pressitud.

Ketas asub Heraklioni arheoloogiamuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles