Briti kosmoloog: inimesed on universumis ainulaadsed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kosmoloogi Brian Coxi arvates on inimesed universumis ainulaadsed. Fotol spiraalgalaktika NGC 1073, mis on sarnane meie Linnnuteega
Briti kosmoloogi Brian Coxi arvates on inimesed universumis ainulaadsed. Fotol spiraalgalaktika NGC 1073, mis on sarnane meie Linnnuteega Foto: SCANPIX

Briti kosmoloog Brian Cox on veendunud, et universumis ei ole teisi inimsesarnaseid olendeid ning planeedi Maa elanikud on ainulaadsed.

Coxi arvates on Maal toimunud bioloogilised protsessid omased vaid meie planeedile ning mitte kusagil mujal universumis ei ole teisi selliseid toimunud, edastab Daily Mail.

Teadlane selgitas oma teistel planeetidel elu puudumise nägemust seeria «evolutsiooniliste pudelikaelte» abil.

«Inimkond sai tekkida tänu kahe raku ühinemisele. Meie galaktikas on vaid üks liik, mis on kõrge arengutasemega – need oleme meie. Oleme seega ainulaadsed,» teatas Cox.

Samas ta lisas, et kosmoses on miljoneid planeete ning võimalik, et neil on mingid elusorganismid, kuid mitte inimese sarnased.

«Meie planeedi eluteke on näidanud, et üheraksest hulgirakseks organismiks saamist ei saa võtta kui ettenähtut,» lausus Cox.

Ta lisas, et suurt rolli mängisid kataklüsmid nagu näiteks meteoriitide või asteroidide tõttu aset leidnud hiidsisalike väljasuremine.

See lubas esile kerkida varem varjus olnud imetajatel ning viis lõpuks inimeste arengu ja domineerimiseni.

«Me ei tea seni kindlalt, kuidas inimesed tekkisid. Veel on palju lahtisi otsi. Tegemist on ainulaadse arenguga. Elu tekkis esmalt ookeanides ning alles siis jõudis maale. Elu läbis mitu astet enne kui suutis lõplikult püsima jääda,» teatas kosmoloog.

Möödunud kuul käis maailma meediast läbi uudis, et teistel planeetidel ei tuleks otsida loomorganisme, vaid eelkõige taimi.

Astrofüüsikute arvates annab neist märku klorofüll, mis tekib taimedes päikesest. Samuti tasuks tähelepanu pöörata sellele, kas on olemas ka vett ja hapnikku.

Eksoplaneetidel asuda võivate taimede otsinguid kavatsetakse teostada USA kosmoseagentuuri NASA tulevase senisest võimsamate teleskoopide abil.

NASA arvamuse kohaselt võib meie galaktikas olla umbes üks miljon planeeti, mis on niiöelda elukõlbulikud.

Kosmoseuurijad loodavad mõnelt eksoplaneedilt leida elu järgneva 20 aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles