ELU24 LIVE/ külas käis särtsakas sooloartist Merike Susi

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 9. oktoobril kell 12 külastas Elu24 stuudiot särtsakas Merike Susi, kes on muusikuna tagasi küpsemana ning veel säravamana kui kunagi varem. Kogenud muusik vastab Elu24 Live'i saates ka lugejate küsimustele!

Olles lõpetanud suhted ansamblitega Meie Mees, Lament, Toping, Funki Factori, keskendus ta viimastel aastatel enda muusika loomisele ning valmis sai eestikeelne sooloalbum «Üksi üksolemises».

Foto: AFP / Scanpix

Merike Susi (endine Mõksi) on sündinud Võrus musikaalsete inimeste peres. Õppinud G.Otsa nim. muusikakoolis klassikalist klaverit, Tallinna Ülikoolis helidisaini ja uurinud pisut muusikateraapiat Teatri-ja Muusikaakadeemias.

Bändiga Meie Mees liitus ta 2000. aastal ja see teekond oli väga intensiivne. «Suutsin isegi vahepeal kaksikud sünnitada,» naerab Merike. Viimati mängis ta bändis Meie Mees umbes kolm-neli aastat tagasi.

«Nautisin väga nendega koostöö tegemist, aga iga asi saab kunagi otsa. Ma ei soovi enam Meie Mehes esineda. See roll sai minu jaoks läbi, mul ei ole neile midagi enam anda,» kommenteeris Merike bändist lahkumist.

Foto: Erakogu

Merikest kutsuti Meie Mehe pundis Pauliks, sest kui naine ansambliga liitus, tutvustas selle solist Aivar Riisalu teda publikule, kui noort poissi Pauli, kes võeti bändi muusikakoolist. Tuli ju kuidagi ära seletada, miks ropuvõitu laule esitavatel meestel on pundis kaunis blond naine.

«Seda perioodi enda elust pean eelkõige ettevalmistuseks sõltumatu artisti staatusesse jõudmiseks. Sain sealt meeletu stuudiokogemuse. Minu kodustuudio seinu kaunistab vist koguni 7 muusikaauhinda,» rääkis Merike.

Ansambel Lament loodi 1998. aastal ja Merike kuulus bändi algkoosseisu ning lahkus sealt 2007. aastal.

Ta ise ütleb,et see oli väga võimas kogemus ja arenguplatvorm. «Alustasime 11-liikmelise koosseisuga, mida võib juba väikseks orkestriks nimetada. Mängisime põhiliselt kavareid ja minu bändis olemise ajal jõuti salvestada ainult üks originaallugu, mille kirjutas Slavka Kobrin.»

Foto: Erik Prozes

2005. aastal alustas Merike vaikselt sõltmatu naissooloartistina ja avaldas singli «Äärelinna kohvik» (loo autor M.Jürisalu).

2006. aastal osales Eurovisiooni Eesti Laulu voorus Ivar Musta rahvusvahelises tiimis, kus lauljaks Marilin Kongo.

Samal aastal koostöös Ivar Mustaga avaldas Merike singli «Unistuste vikerkaarel»(I.Must/ V.Kittask).

Eurovisioonilt sai alguse Merikese sõprus kitarrist ning produtsent George Koningsiga Hollandist, kellega asuti 2013. aasta sügisel plaati tegema.

2007. aastal loodud Funki Factori oli nii bänd kui stuudio kui elukool. See periood jäi küll lühikeseks aga andis tugeva tõuke enda asja ajamisega edasi minna.

2010. aastal ilmus Merikeselt singlina juba tema enda lugu «Just see on see».

2011. aastal ilmus singel «Veider Vabrik» (S.Kobrin/M.Kalvet).

Vahepeal sai naisel kõigest siiber ja sai terve aasta Eestist eemal elatud, et pisut puhastuda, puhata ja korrastuda.

2013. augusti lõpus saigi vastu võetud sisemine otsus, et teha plaat enda muusikaga.

2014. aasta jaanuaris valmis singel «Las ta jääb» (M.Susi/V.Kittask).

Merike Susi on pärast mõningast pausi taas muusikataevas säramas ning ilmutas mõni aeg tagasi singli nimega «Las ta jääb» oma peagi ilmuvalt plaadilt «Üksi Üksolemises»

Merike on nii loo autor, laulja, klahvpillimängija kui ka kaasprodutsent.

Foto: promo

Märtsis 2014. aastal ilmus Merikese autorialbum, sest muusika, mis on  mõtisklusajal kirjutatud, vajab väljundit . Albumit salvestab ta Hollandis Sound Vision Studio-s koos hollandi stuudiomuusikute ja hea sõbra kitarrist-produtsent George Koningsiga.

«Muusika loomine toidab hinge ja annab head energiat,» lisab Merike Susi.

Plaat on eesti keelne ja tekste tema muusikale on peale tema ja teiste kirjutanud näiteks Viiu Härm Rummo ja Helena Victoria Kirss.

Merike Susi on muusikuna tagasi küpsemana ning veel säravamana kui kunagi varem. Olles lõpetanud suhted ansamblitega Meie Mees, Lament, Toping, Funki Factori, keskendus ta viimastel aastatel enda muusika loomisele ning valmis sai eestikeelne album «Üksi üksolemises» mis ilmus 11. aprillil 2014.

«Sain iseendale kõvasti kõvasti lähemale seda albumit luues,» kommenteeris Merike.

Merike Susi esimene autorialbum toob kuulajateni igatsetud värsket kõlavärvi ning magusat elulisust.

Foto: Facebook

Laval alati metsiku energialaenguga kostitav artist on plaadile sujuvalt lasknud voolata ka enda seni peidus pesitsenud pooli – nii kõlavad mitmeski loos Merikese enda tekstid, muuhulgas ka tema Lõuna-Eesti verd tüdruku võrukeelsed mõtisklused.

Salvestus toimus Hollandis SoundVisionStudios koostöös produtsent George Koningsiga, kes on mänginud ka imelised kitarripartiid. Veel teevad kaasa Hollandi stuudiomuusikud Mendel Moerenhout trummidel ja Mark Dekkers basskitarril.

Kõik laulud ja klahvpillid on Merikese enda poolt esitatud.

30. oktoobril kell 19.00 toimub Võru Kandles Merike Susi akustiline kontsert «Üksi üksolemises», lavapartneriks aasta muusikuks nimetatud Tarvi Jaago (flööt). Selle kontserdiga teeb Merike kummarduse oma juurtele.

Foto: AFP / Scanpix

Elu24 Live'i külastab Merike Susi koos ansambli Meie Mees praeguse klahvpillimängijana tuntud Tarvi Jaagoga, kes täna on Merikese lavapartneriks mängides hoopis flööti.

Vaata videot ja pildigaleriid lõbusast kohtumisest Elu24 stuudios!

Foto: AFP / Scanpix

Saatejuht Anu Saagim tänab rõivabrändi LINDEX!

Copy

Märksõnad

Tagasi üles