UNESCO: Christoph Kolumbuse lipulaevaks peetu on hilisem alus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Santa Maria mudel Puerto Ricos San Cristobali kindlus-muuseumis
Santa Maria mudel Puerto Ricos San Cristobali kindlus-muuseumis Foto: Wikipedia.org

USA allveearheoloogide arvates leidsid nad sel kevadel Haiti vetest Hispaania-Itaalia maadeavastaja Christoph Kolumbuse lipulaeva Santa Maria vraki.

ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriorganisatsiooni UNESCO andmetel ei saa see olla Santa Maria, edastab AFP.

UNESCO esindajate sõnul on neil ümberlükkamatud tõendid, et vrakk pärineb hilisemast ajast kui Santa Maria, mis uppus 1492. aastal.

USA allveearheoloogi Barry Cliffordi andmetel viitab Santa Mariale nii leiu geograafiline asukoht, merepõhja topgraafia kui ka arheoloogilised leiud.

«Laevavrakk leiti piirkonnast, kus ajaloolistel andmetel 1492. aastal uppus Santa Maria,» on arheoloog kindel.

Vraki puitosadest ei ole just palju alles.

Pärast USA allveearheoloogide väidet, et tegemist on Santa Mariaga nõudsid teiste riikide allveearheoloogid lisauurimist, et saada kinnitus.

UNESCO saatis Haiti valitsuse palvel oma eksperdid laevajäänust uurima.

Santa Maria oli Christoph Kolumbuse lipulaev uurimisreisil, mille eesmärgiks oli leida lühem meretee Euroopast Aasiasse. Kolumbus ja ta meeskond jõudsid Aasia asemel Kesk-Ameerikasse.

Lisaks Santa Mariale olid uurismisreisil ka alused Pinta ja Niña.

Wikipedia: Christoph Kolumbus ( 1451 Genova, Itaalia – 20. mai 1506 Valladolid, Hispaania) oli maadeavastaja ja kaupmees, kes 1492. aastal ületas Kastiilia (Hispaania) lipu all Atlandi ookeani ja jõudis Kesk-Ameerikasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles