Suri legendaarne laulja ja muusikapedagoog Jaak Joala

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna saabus kurb teade kunagise pop-laulja ning muusikapedagoogi Jaak Joala surmast. Joala leiti eile õhtul oma kodust surnuna. Ta oli hiljuti haiglast välja saanud.

Jaak Joala sündis 26. juunil 1950. aastal Viljandis.

Foto: musicmoscow.com/etv arhiiv

Ta alustas oma muusikukarjääri Olav Ehala popansamblis Kristallid 1967. aastal. Nendega on salvestatud kümmekond lugu. Need olid ka Jaak Joala esimesed helilindistused raadios.

Sügisel 1968 lõi bassimängija ja lauljana kaasa populaarses Toivo Kurmeti ansamblis Virmalised. Koos Virmalistega laulis ta sisse mitu Toivo Kurmeti laulu: "Taas on päev", "Naer", "Ainult sul", "Ma ei tea miks" ja "Üksinda".

Foto: musicmoscow.com/etv arhiiv

Tema salvestistega on avaldatud kodu- ja välismaal rohkesti heliplaate. 1980. aastatel sai ta rahvasuus hüüdnime "Kremli ööbik", kuna esines ja salvestas palju Venemaal ja mujal tollases NSV Liidus ning suur osa tema tolleaegsest repertuaarist oli venekeelne.

Foto: musicmoscow.com/etv arhiiv

Alates 1980. aastate lõpust pöördus taas Eesti publiku poole nii muusiku kui ka nt suuremate rock-kontsertide ja -festivalide konferansjeena (Rock Summer, Rolling Stonesi tuur jne).

Tema tuntumad projektid muusikuna olid 1960ndate muusikat esitanud Kollane Allveelaev G (koos Ivo Linna, Karl Madise, Meelis Punderi jt) ning 1990-ndate keskel ühiskontserdid Ivo Linna ja Tõnis Mägiga (rahvasuus "kolm tenorit"). Hiljem loobus laulmisest, pühendudes pedagoogi-, produtsendi- ja saatejuhitööle.

2010. aastal pälvis Joala Vabariigi Presidendilt Valgetähe VI klassi teenetemärgi.

ERRi arhiivis leidub mitu saadet Joalast ja Joalaga. Üks viimaseid neist on Vahur Kersna saade «Tundmatu Jaska».

Foto: musicmoscow.com/etv arhiiv
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles