Tähetolmu tõttu ei pruugi universumi alguse tõendid paika pidada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BICEP2 telekoop
BICEP2 telekoop Foto: Wikipedia.org

Pool aastat tagasi teatas grupp astronoome, et on leitud kindlad tõendid universumi alguse kohta.

Rühm teatas oma avastusest 17. märtsil ning selgitas, et füüsik Albert Einsteini 100 aasta tagune üldrelatiivsusteooria peab paika, edastab iltasanomat.fi.

Teadlased selgitasid siis, et nad leidsid kosmilisest reliktkiirgusest B-tüüpi polarisatsiooni, mis viitavat otseselt koheselt pärast Suurt Pauku aset leidnud sündmustele.

See polarisatsioon olevat esimene tegelik tõend varajases universumis toimunud inflatsiooni- ning gravitatsioonilainete kohta, mis tekitasid ruumis võbelemise.

Teadlaste selgituse kohaselt saab B-tüüpi polarisatsioon teoreetiliselt tekkida tänu aegruumi kõverdumisele. Albert Einsteini üldrelatiivsusteooria järgi painutavad objektid gravitatsioonilainete abil aegruumi nii, et näiteks valguskiired ei liigu otse, vaid mööda kõverjoont.  

BICEP2 teleskoobi abil saadud andmed jõuti juba kuulutada Nobeli preemia vääriliseks.

Nüüd aga avaldas Euroopa kosmoseuuringute keskus ESA 200 teadlasest koosnev grupp uue uuringu, mis esialgse pooleldi ümber lükkab.

ESA teadlaste raport ilmus eile ning selles seisab, et märtsikuine avastus ei pruugi 100 protsenti paika pidada. Nimelt olevat polarisatsiooni osaliseks põhjustajaks tähetolm ja kosmiline tolm.

Uus uuring põhineb Planck sondi mõõtmistel. Teadlaste kinnitusel oli BICEP2 teleskoobi uurimispiirkonnas üsna palju kosmilist tolmu, mis tulemust muutis.  

Uus uuring ei lükka siiski täiesti ümber Antarktikas Amundsen-Scotti polaarjaamas asuva teleskoobi abil tehtud uuringuid.

«Kosmoseuuringutega kaasneb alati oletusi ja ebatäpsusi, kuid Planck sondi ja BICEP2 teleskoobi abil saadavate uute andmetega jõuame tõele aina lähemale,» teatati vaheraportis.

Planck uurijaterühma suurem raport ilmub novembris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles