Milline oli Richard III menüü? Vein ja luigeliha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard III pearekonstruktsioon
Richard III pearekonstruktsioon Foto: SCANPIX

Briti teadlased uurisid kuningas Richard III hambaid ja luid, mis paljastasid, mida kuningas sõi.

Kuningas jõi kuni kolm liitrit veini päevas ning sõi luige- ja haigruliha, edastab Discovery News.

Viimase Platagenetite soost kuninga jäänuseid uurisid koostöös Briti geoloogiateenistuse ja Leicesteri ülikooli teadlased.

Arheoloogid avastasid Richard III jäänused 2012. aastal Leicesteri kesklinnas paigast, kus kunagi asus fantsiskaanlaste klooster, kuhu see kuningas maeti.

«Kasutasime kuninga uurimisel mitmeelemendilist isotoopide tehnikat,» teatas geokeemik Angela Lamb.

Teadlased uurisid kuninga luudes selliste ainete nagu hapniku, süsiniku, strontsiumi, lämmastiku ja plii taset. Need ained annavad infot geograafilise asukoha, keskkonna saastatuse ja selle kohta, mida eluajal söödi.

Uuritavateks objektideks olid kaks hammast, mis tekkisid teismelisea alguses ning reieluu ja roie.

«Istoopuuring näitas, et Richard pärineb Northamptonshire`ist, kuid seitsmeaastaselt kolis ta Ida-Inglismaale. Hilisemas elus aga läänepoole, võimalik et Walesi soistele aladele,» selgitasid uurijad.

Kuninga luudes on väga palju lämmastikku, mis viitab, et ta menüüs oli palju linnuliha, kuid ka mageveekalasid.

«Keskaja lõpul olid aadlike laual leib, õlu, sealiha, kala, vein ja ka kallid maitseained. Jõukusele viitab just veini ja maitseainete tarbimine. Vaesem elanikkond aga toitus leivast, pudrust ja lahjast õllest,» selgitasid asjatundjad.

Richard III luudest leiti märke ka veini liigtarbimise kohta ning see sai alguse umbes siis kui temast sai Inglise kuningas.  

«Ta hakkas kuningaks saades tarbima veini varasemast 25 protsendi võrra enam. Ta jõi päevas kolm liitrit veini. Tavapäraselt joodi siis õlut nii palju, mitte veini,» lisati.

Richard III sündis 1452. aastal Northamptonshire`is ja temast sai Inglise kuningas 1483. aastal kui ta oli 30-aastane. Ta sai valitseda vaid kaks aastat ja kaks kuud. Ta hukkus Rooside sõjas peetud Bosworthi lahingus 1485. aastal. Lahingu võitis Henry Tudor, kellest sai Inglise kuingas Henry VII.

Renessansiaegne näitekirjanik William Shakespeare kujutas Richard III verejanulise küüraka troonianastajana.

Richard III säilmed maetakse Leicesteri katedraali 26. märtsil 2015. aastal. Sellega kaasnevad nädala kestvad pidustused selle kuninga mälestuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles