Komöödianäitlejaid ohustavad depressioon ja enesetapp?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robin Williams
Robin Williams Foto: SCANPIX

Eile suri Oscari võitnud näitleja ja koomik Robin Williams, keda mäletatakse ta nutikate, kuid samas südamlike naljade tõttu.

Psühholoogide ja psühhiaatrite sõnul ohustavad koomikuid depressioon ja ka enesetapp, kuna nad peavad pidevalt nägema maailma ja inimesi niiöelda kasti seest ja tavaarusaamadest väljapool, edastab Discovery News.

«Nalja tegemiseks tuleb pidevalt jälgida elu ning keerata niiöelda vint üle. Just pidev kummaliste seoste otsimine võib kaasa tuua vaimu väsimise ning depressiooni. Mõnel äärmuslikul juhul isegi skisofreenia, kuna ei osata maailma enam tunda ega tajuda tavapärasel viisil,» selgitasid asjatundjad.

Nad lisasid, et samas on vaimsete kõrvalekalletega isikutel võime näha maailma tavapärasest erinevalt ning luua uusi seoseid, mida teised ei suuda.

Uurijad palusid 253 komöödianäitlejal ja koomikul täita isiksuseomaduste testi, millega mõõdeti psühootilisi jooni.

Psühhiaatrite sõnul on koomikute seas depressioon ja ka teised vaimsed häired üsna levinud ning selle tõttu vajavad nad psühholoogilist abi.

Uuring paljastas, et koomikutel ja komöödianäitlejatel oli keskmisest rohkem psühootilisusele viitavaid jooni kui rahvastikus keskmiselt on.

Samas ei ole lõpuni tõestatud, et osade ametite esindajad on enesetapualdimad kui teiste ametite esindajad.

USA Wayne`i ülikooli teadlase Steven Stacki uuring näitas, et näitlejate ja artistide surmadest kolm protsenti on enesetapud.

Asjatundjad ei pea 63-aastase koomiku Robin Williamsi enesetappu ootamatuks, sest ta kannatas pikka aega sõltuvuste ja depressiooni all.

Staari abikaasa Susan Schneider kirjutas sotsiaalmeedias, et Robini surma puhul ei tuleks keskenduda tema lahkumisele, vaid neile lugematutele hetkedele, mil ta tõi rõõmu ja naeru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles