Loe! Aivar Laan: Katusekino sulgemise põhjused - rahahäda ja heitlik ilm

Helena Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Тоомас Хуйк

Möödunud nädalal šokeeris kõiki filmikunsti ja sumedate suveõhtute nautijaid uudis menupaiga - Katusekino sulgemisest. «Jah, käesolev hooaeg jääb Katusekinole hetkel viimaseks Tallinnas,» kinnitas selle asutaja ja partner Aivar Laan Elu24-le. Intervjuust selgub, et siinsel laiuskraadil vabaõhukino pidamine on omanike silmis raiskamine, mille regulaarseks toetamiseks linn vahendeid ei leia. Kino asutaja küsib endalt: "kas Artise kino Jaapani animanädala festival on vendade Coenite retrospektiivist Katusekinos rohkem toetamist väärt?"

«Viis aastat Eestis on olnud pikk aeg algselt projektipõhiselt planeeritud vabaõhukinole. Viie hooaja jooksul oleme näidanud üle 600 unikaalse kinoõhtu ja pakkunud rohkelt positiivseid elamusi nii tallinlastele kui linna väliskülalistele, muuhulgas toonud Eestis suurele kinolinale olulist filmiklassikat ja mitmeid haruldasi linastusi, mida ümberringi tavaprogrammides ei näe. Samuti on meil linastanud maailma paremikku kuuluvate režissööride retrospektiive (Kubrick, Hitchcock, Bertolucci, Scorsese, Truffaut, vennad Coenid jt). Oleme toonud seeläbi hulgaliselt värsket publikut väärtfilme taasavastama ja väärtustama. Katusekino terrassi on külastanud viie hooaja jooksul hetkeseisuga orienteeruvalt 120 000 inimest. Oleme siiralt tänulikud publikule ja partneritele, kes on meisse uskunud ja ideed toetanud,» räägib juba tagasivaatavalt Aivar Laan.

Miks mitmel pool tunnustatud ja auhindadega pärjatud Katusekino oma tegevuse lõpetab?

«Lõpetamiseks Tallinnas on mitmeid põhjuseid: Suurfestivalilikult töömahuka ent ajaliselt ajutise projekti ja kinovara töös hoidmine siinsel laiuskraadil on omanike seisukohast raiskamine. Maailmas on palju kohti, kus regulaarne, eristuva programmi ja formaadiga vabaõhukino saab toimida peaaegu aastaringselt - stabiilsemas kliimas, valgete ööde asemel näidates mitmeid seansse igal õhtul ning seega ka äriliselt mõistlikumana.

Oleme olukorras, kus kohalik pealinnavõim ja selle allasutused ei näe põhjust ega võimalust keerulisel 2014.a hooajal linna ainsat hulgaliselt rahvusvahelist meedia tähelepanu ja tunnustust pälvinud vabaõhukino reaalselt toetada. Samuti ei pea Katusekino tegevust väärtfilmide maaletoomisel ning linastamisel toetamisväärseks riigi kultuurirahastuse jaotuse ja -poliitika täidesaatva võimu esindaja Kultuurkapital, kus võrdse kohtlemise printsiibist on asi kaugel. Kas peamiselt riigi subsideerimise toel elus püsiva Artise kino Kulka poolt toetatud Jaapanifilmide animanädal on rohkem toetust väärt kui Katusekino eriprogramm tuntud režissööride maailmakino tippu kuuluvatest debüütidest? Kas vendade Coenite retrospektiiv Katusekinos on kuidagi vähem kaalukas, kui Kulka toetatud Wes Andersoni filminädal või Walt Disney filmide valikuline ülevaade kinos Sõprus?

Lisaks oleme Eesti heitliku ilmaga võitlemisest väsinud. Üle hooaja üks kuu sooja suveilma ei kompenseeri 2-3 kuud „kehva suusailma“, mille elavaks tõestuseks 2014.a hooaeg olnudon. Eestvedajad soovivad ülitöise ja –tiheda suve asemel ka ise vahelduseks Eesti suve, vabadust ja puhkust nautida.

Seega tasub veel nautida viimast kuud mitmekülgset kino ja eriüritusi Tallinna ainsas regulaarses vabaõhukinos, kuniks seda rõõmu jätkub!»

Mis saab Katusekino renditud endisest parklast, pole kinotegijatele teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles