Galerii: Viljandi folgi esimene päev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuni pühapäevani kestev Viljandi pärimusmuusika festival avati Kaevumäel kõvas kuumuses. Kohal oli kirev seltskond. Meeleolukaid ja meeldejäävaid hetki jätkus küllaga.

24.-27. juulini toimuva XXII Viljandi pärimusmuusika festivali teema on "Mäng"

"Noor rahvas, tüdrukud, poisid tullivad, kus surem tubba küllas olli, omma parremas ehtes ja ridis öhto kokko, tantsisid ja möllasid pole ö, löivad passi, mis veelgi üks neid joulu mängisid on, ja kui neil olli öllut, siis ka üllemära joivad, ja teggivad muudkui vallatust; mis nimmetamatta jägo, kunni need mängitoad kohto polest koggoni ärra keeldi." /Eesti-Ma Rahwa Kalender 1838 (Gressel)/

Mängimine on läbi aegade meil veres olnud ja seda väevõimuga ära keelata pole ühelgi ajastul õnnestunud. Mäng on tihtilugu nii tavaline osa meie igapäevast, et on raske vahet teha, et kust ta lõpeb ja tegelikkus algab. Meelelahutus näiteks on mäng, aga samas elu pärisosa. Tuletage meelde meie põhivajadusi - panem et circenses, tsirkust ja leiba!

Pärimusmuusika festival on ka mäng, koos oma kümnete tuhandete osalejatega, kes kõik võtavad omale mingi rolli. Kes paneb kostüümi selga, kes tõmbab selleks nädalavahetuseks oma telefoni parmupilliäppi, kes proovib üle aastate, kuidas on hääletades Viljandisse tulla, kuigi, otsest vajadust priiküüdi järgi nagu enam polegi...

Kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta, öeldakse. Aga kuidas teha nii, et traditsioonide tundmine ja väärtustamine tänapäevases tulevikku vaatavas maailmas endiselt huvi pakuks? Kuidas tekiks huvi mujal paiknevate kultuuride vastu? Aga äkki ka läbi mängu?

Festival ongi oma ülesandeks võtnud eestlaste ja teiste rahvuste kultuurilise mineviku ja oleviku tutvustamise läbi mänguliste tegevuste. Laulu- ja tantsumängud, murumängud, sportmängud, ringmängud, vaatemängud, sõnamängud ja õnnemängud - kõik need leiavad mingil kujul oma koha järgmise festivali programmis. Ning loomulikult pillimäng - kõige rohkem ühendab ja paneb kaasa elama ikka muusika, mis on vahest ainuke mäng, mida mõistetakse kõikjal maailmas ühtemoodi.

Festival loob mängusituatsiooni, mis liidab nii esinejad kui pealtvaatajad. Tulemus ja oskused pole siin olulised, samuti see, kas osaled mängija või kõrvalseisjana. Oluline on vaid protsess ise ning see võib kesta lõputult.

Tahad teada mis edasi saab? Tuleta reeglid meelde ja astu mängu. 24.-27. juulini, ikka Viljandis

Vaata pilte!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles