Koer võib aidata ennetada lastel esimest tüüpi diabeedi teket

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer võib aidata ennetada lastel esimest tüüpi diabeedi teket
Koer võib aidata ennetada lastel esimest tüüpi diabeedi teket Foto: SCANPIX

Soomes tehtud uuring näitas, et varajases lapseeas koeraga koos olemine võib aidata kaitsta esimest tüüpi diabeedi eest.

Teadlaste sõnul saadakse keskkonnas olevate mikroobide mõju kohta inimorganismile aina enam täpsemat informatsiooni, edastab iltalehti.fi.  

Mitmed varasemad uuringud on näidanud, et kokkupuuted loomadega tugevdavad inimeste immuunsüsteemi.

Soomes tehtud uuringus osales rohkem kui 3000 last, kellel oli diagnoositud pärilik diabeeditekkeoht. Uuriti kuidas koerte, kasside, hobuste ja lehmadega kokkupuude mõjutas laste tervist.

Ilmnes, et varajane kontakt koertega tuli diabeediriskiga lastele kasuks. Diabeeti haigestumise risk oli kõige väiksem neil lastel, kes esimese eluaasta jooksul koeraga kokku puutusid.

Sama aga ei kehti teiste loomadega kokku puutumise kohta.

Samuti leiti, et kui laps viia esimesel eluaastal lasteaeda, siis ei suurendanud see diabeeditekke riski.

Varasemad uuringud on näidanud, et varajases lapseeas koeraga kokkupuutumine aitab ära hoida hingamistee haigusi.

«Nüüdne uuring kinnitas, et koertel on positiivne mõju esimese diabeeditüübi ohuga laste tervisele. Tegemist on esimese uuringuga ning tuleb teha lisauuringuid, mis seda lõplikult kinnitavad,» lausus tervishoiuteadlane Suvi Virtanen.

Esimest tüüpi diabeet on krooniline haigus, mille puhul veresuhkru tase tõuseb. Seda põdevad inimesed vajavad püsivat ravi insuliiniga. Kui organismis insuliinitase langeb, peavad haiged seda endale süstima.

Enim haigestutakse sellesse eelkooli- ja puberteedieas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles