Uus narkotrend: üha enam ostetakse «võluseente» kasvatuskaste

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niinimetatud võluseened
Niinimetatud võluseened Foto: SCANPIX

Soome narkoasjatundjate sõnul on viimastel aastatel tellitud intrenetipoodidest aina enam hallutsinogeensete seente kasvatamiseks mõeldud karpe ja kaste.

Niinimetatud võluseente kasvatuskastis on juba seenealgmed, muld ja vajalikud toitained olemas, tuleb vaid lisada vesi, edastab mtv.fi.

Soome tolli sõnul on nende seente kasvatamine ebaseaduslik. Viimastel aastatel on toll üha rohkem selliseid kasvatuskaste konfiskeerinud.

«Soomes on see üsna uus trend, mis hakkas levima 2012. aasta lõpul. See ilming võib veel paar aastat laieneda,» sõnas Soome tolli kuritegevuse ennetamise üksuse juht Hannu Sinkkonen.

2012. aastal konfiskeeris Soome toll 20 sellist kasvatusalust ning tegi 10 kuriteoavaldust.

2013. aastal tehti kuriteoavaldusi juba 50 ning konfiskeeriti 200 «võluseente» kasvatamise alust.

Sel aastal on toll teinud juba 40 kuriteoavaldust ning konfiskeeritud on 150 kasvatusalust. Praegune statistika näitab, et sel aastal tellitakse «võluseente» kasvatamiseks mõeldud asju veelgi rohkem.

Soome tolli poolt konfiskeeritud kasvatuskastid on pärit Hollandi internetipoodidest. Tellijateks on enamjaolt noored mehed, kes on internetis pakutavaga üsna kursis.

«Võluseeni» kasvatatakse kas omatarbeks või siis sõpruskonnale, kuid juba on ka neid, kes kasvatavad müügiks.

Hiljuti konfiskeeris Soome toll 60 kasvatusalust, mille abil oleks saanud kasvatada rohkem kui 20 kilogrammi narkoseeni, millest oleks saanud tuhandeid narkokoguseid.

Tolli andmetel maksab üks gramm uimastavat seent 8–10 eurot.

«Võluseeni» on mitu sorti ja need sisaldavad psilosübiini või psilosiini, mis on psühhedeelililised närvimürgid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles