Suures koguses on loomsed valgud sama ohtlikud kui suitsetamine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suures koguses on loomsed valgud sama ohtlikud kui suitsetamine
Suures koguses on loomsed valgud sama ohtlikud kui suitsetamine Foto: SCANPIX

USA Lõuna-Carolina ülikooli teadlaste sõnul on suures koguses loomsete valkude söömine sama ohtlik kui pidev suitsetamine.

Uurijate sõnul on loomsed valgud eriti ohtlikud keskeas, võides kaasa tuua vähihaiguse ja varajase surma, edastab sky.news.com.

Uuring näitas, et 50 – 65-aastastel, kes sõid suures koguses loomseid valke, oli 74 protsendi võrra suurem tõenäosus surra.

Neil, kes selles vanuses tarbisid palju loomseid valke, oli neli korda suurem tõenäosus haigestuda vähki kui neil, kelle menüüs on minimaalselt neid valke.

«Loomsete valkude suur tarbimine võrdub suitsetamisega,» teatasid uurijad.

Teadlased uurisid 20 aasta jooksul 6318 inimest, kelle vanus algas 50. eluaastast.

«Keskealised peaksid märgatavalt vähem loomseid valke tarbima, kui nad tegelikult tarbivad. Keskeas tuleks suures osas neist valkudest loobuda,» selgitati.

Uurijad selgitasid, et valgud kontrollivad kasvuhormooni IGF-I, millel on seos vähiga.

«Kõikidel inimestel on mingil eluhetkel nende organismis vähirakke või vähieelseid rakke. Küsimus on selles, kas need arenevad vähiks või mitte. Uuring näitas, et vähi teket võivad mõjutada valgud,» selgitas uurija Valter Longo.

Teadlane Eileen Crimmins lisas, et IGF-I tase langeb märgatavalt pärast 65. eluaastat ning selle tõttu tuleks oma menüüs kahandada loomsete valkude osakaalu.

Teadlaste sõnul peaksid keskealised loomsete valkude asemel tarbima taimseid valke, mida leidub näiteks ubades.

Loomseid valke sisaldavad liha, piim ja munad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles