Video: Austriast leiti 1800 aasta vanuse gladiaatorite kooli jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austriast leitud gladiaatorite kooli 3D mudel
Austriast leitud gladiaatorite kooli 3D mudel Foto: Youtube

Austria Ludvig Bolzmanni instituudi arheoloogid tõid päevavalgele Vana-Rooma gladiaatoritekooli jäänused.

Leid tehti pealinna Viini lähedal, kus kunagi asus Rooma linn Carnuntum, edastab Daily Mail.

Tegemist on esimese gladiaatorite kooliga, mis leiti väljapool Itaaliat ja Roomat.

Teadlased kasutasid kooli rekonstrueerimiseks maapinnast läbi tungivat radaritehnikat ning aerofotosid. Saadud piltide abil pandi kokku 3D mudel, millised selle kooli ehitised välja näha võisid.

Tegemist on 1800 aasta taguse gladiaatorite kooliga, mille õitseaeg oli teisel sajandil pKr.

«See kool ei jäänud oma suuruselt ja otstarbekuselt maha Rooma Coliseumi ja Ludus Magnuse amfiteatrite gladiaatorite koolist,» edastasid arheoloogid.

Selles koolis võis elada ja võitlust õppida umbes 80 gladiaatorit. Nad elasid kolme ruutmeetri suurustes kongides tavaliselt muust maailmast isolatsioonis.

Enamuse ajast tegelesid nad võitlemise harjutamisega, et areenidel hästi esineda ning rahvast lõbustada.

Gladiaatorite hulgas oli lisaks orjadele ka vangi langenuid ja kurjategijatena süüdi mõistetuid.

Ajaloost on teada, et oli mitmeid gladiaatoreid, kes suutsid kaua elus püsida ja saavutasid superstaari staatuse. Nii mõnigi neist võitles end vabaks.

Austria gladiaatorite koolis viidi talvisel ajal treeninguid läbi põrandaküttega ruumides. Seal oli ka haigla ja saun. Hukkunud maeti kooli kõrval olnud surnuaiale.

Teadlaste sõnul oli Rooma impeeriumis gladiaatorite võitluse kõige populaarsemal perioodil umbes 100 gladiaatorite kooli, millest enamik on nüüdseks ammu hävinenud ja üle ehitatud.

Austriast avastatud gladiaatorite kooli puhul oli tegemist barakkide, vangla ja kindluse segust, mis oli hästi valvatud, et gladiaatorid ei põgeneks.

Gldiaatorid said oma nimetuse ladina keelsest sõnast «gladius», mis tähistas Vana-Rooma lühikest mõõka.

Vana-Roomas olid gladiaatorite võitlused populaarsed 1. sajandist eKr kuni 2. sajandini pKr. Koos kristluse levikuga hakkasid nad oma populaarsust kaotama ning need keelati 4. sajandil pKr. Samas aga jätkasid Rooma kristlikud keisrid nende korraldamist kuni 5. sajandini pKr.

Gladiaatorite elust räägib ka menufilm «Gladiaator», mille peaosa mängis Russell Crowe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles