Venemaa parimat lavastust mängitakse 21. ja 22. oktoobril Tallinnas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nimetu
Nimetu Foto: Kuldne mask

Sellel aastal võitis Venemaal draamalavastuste kategoorias «Kuldse Maski» auhinna Jaroslavli Volkovi nimelise draamateatri lavastus «Nimetu» Anton Tšehhovi varase näidendi järgi. Sama teatri näitleja Vitali Kištšenko tunnistati ka parima meesnäitleja «Maski» vääriliseks. Sügisel mängitakse seda lavastust festivali «Kuldne Mask» raames Tallinnas Estonia teatri laval.

Näidendi tiitelleht läks kaotsi ja sellepärast pole Tšehhovi kõige varasemal näidendil pealkirja, kirjaniku kirjades on nimetatud mitut varianti, näiteks «Isata», «Platonov» (seda pealkirja kasutatakse teatrilavastuste puhul kõige sagedasemalt) ja «NIMETU näidend». Selle viimase pealkirja kasuks otsustas ka Jaroslavli teater, nagu leiab lavastaja

Jevgeni Martšelli, on sellises pealkirjas peidus teatud teatraalsus, huvitav lugu. Seda lugu etendavad näitlejad laval halvaendeliselt ja artistlikult, pannes vaatajad kogu aeg naerma, tundes niimoodi kangelastes vaevata ära iseenda, oma mõtteid, tundeid, eksimusi. Ja kuigi tegemist on väga naljaka ja lõbusa lavalooga, on lavastaja arvates tegemist «mehe ja naise vahel toimuva tõsise looga, armastuse hävitavast jõust. See teema ja teemaga seotud probleemid on olemas olnud igavikust peale ja jäävad ka igavesti kestma».  

Lugu hakkab hargnema rikka kindraliproua mõisas, kuhu saabuvad külalised. Kindraliproual on täielik võim oma austajate üle, saalis sõeluvad teenrid, kannavad ette šampust, mõned külalised on juba kergelt purjakil. Platonovi (Vitali Kištšenko) saabudes unustavad kõik naised järsku oma väärikuse ja kohused abikaasadena. Kuid Platonovit naiste tähelepanu ei huvita, millest naised satuvad aina suuremasse hasarti, neid tõmbab aina enam targa ja võluva, kuid elu mõtte kaotanud tegelase poole.  

Jaroslavli teatris ei ole Platonov intelligent ega ilusmees, ta ise ütleb enda kohta: «Minus ei ole midagi sellist, mille eest mind võiks austada ja armastada». Selle lavastuse Platonov on tomp mehelikust energiast, hämmastava magnetjõuga inimene, kes tõmbab enda poole kõiki naisi.

Igal aastal üritab festival «Kuldne Mask» näidata lavastusi ka Vene provintsilinnadest, millest on kujunenud kogu programmi vaata et kõige säravamad tähed, varjutades kohati koguni pealinna teatrite lavastusi oma julgete etteastete, värskuse ja näitlejate andunud mänguga, lavastaja fantaasialennuga. Sellised olid varasematel aastatel näidatud Magnitogorski «Äike», Permi «Inishmaani igerik» jt. Sellises reas tõotab «Nimetu» kujuneda unustamatuks elamuseks.

Lavastus «Nimetu» etendub 21. ja 22. oktoobril teatris Estonia.

Festivaliprogrammi leiab saidilt goldenmask.ee ja uudised Facebookis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles