Noor Eesti jazzlaulja esitles oma albumit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile esimese plaadi välja andnud Kadri Voorand õpib praegu Rootsis Stockholmi Kuninglikus Muusikaakadeemias.
Eile esimese plaadi välja andnud Kadri Voorand õpib praegu Rootsis Stockholmi Kuninglikus Muusikaakadeemias. Foto: Kaupo Kikkas

Eesti noore jazzlaulja ja helilooja Kadri Voorandi (22) esimeselt plaadilt «Tunde kaja» leiab nii kaasaegse jazzi kui ka pop-jazzi sugemetega lugusid tema enda loomingust.





Isikupärane helilooming ja improviseerimine on Voorandile toonud auhindu nii Eestist kui ka võõrsilt. Suuremateks saavutusteks peab ta ise «Noor jazzitalent 2008» võitu ja eile esitletud esimest albumit.



Plaadil on Voorandi sõnul rohkem kaasaegset jazzi, aga ka pop-jazzilikke lugusid. «Rütm on oluline,» sõnas ta.



Voorand on pärit Haljalast, seal alustas ta ema Viivi Voorandi käe all ka folk-viiulil improviseerimist rahvamuusikaansamblis, Rakvere laste muusikakoolis õppis ta klaverimängu.



Just viiulil improviseerimist peab Voorand oluliseks osaks oma oskustes ja loomingus. «Ema sundis mind mängima viiulil kõike muud kui lihtsalt meloodiat, pidin siis kogu aeg improviseerima,» ütles Voorand.



2005. aastal asus Voorand Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias õppima jazzlaulu Mare Väljataga käe all. Sealt sai alguse ka praeguseks väljakujunenud bänd, kellega Voorand koos tegutseb – Jürmo Eespere, Eno Kollom ja Mihkel Mälgand.



«Astusime koos muusikaakadeemiasse ja algusest peale oleme koos hästi toiminud,» tõdes Voorand. Plaadil teeb lisaks eelmainitud muusikutele kaasa Soome andekas saksofonist Jussi Kannaste.



Viimastel aastatel on Kadri Voorand tegelenud kõrvuti nii muusika kirjutamisega kui ka oma vokaaltehniliste oskuste arendamisega.



Õpingute vältel Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias on ta kirjutanud laule ning seadeid nii jazz-bändile kui ka vokaalansamblile Sheikid, kelle plaadi andis välja 2007. aasta detsembris. Praegu jätkuvad Voorandi muusikaõpingud Rootsis Stockholmi Kuninglikus Muusikaakadeemias.



Oma eeskujudeks tõi Voorand Dexter Gordoni, Chet Bakeri, Ella Fitzgeraldi ja Wayne Shorteri.



Mida soovitab andekas lauljatar teistele, muusikuteed alles alustavatele noortele? «Kuulake palju erinevat muusikat ning püüdke analüüsida ja mõelda,» soovitas Voorand. «Muusikat ei saa teha lihtsalt tegemise pärast, vaid siiralt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles