Vabariiklased: USA valitsus ei uskunud, et Liibüa konsulaadiga on probleem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa presidendi Mohammed el-Megarifi järelhüüe  USA Liibüa suursaadikule Chris Stevensile, kes hukkus konsulaadi rünnakus
Liibüa presidendi Mohammed el-Megarifi järelhüüe USA Liibüa suursaadikule Chris Stevensile, kes hukkus konsulaadi rünnakus Foto: SCANPIX

Liibüas USAd esindanud diplomaadid palusid mitmeid kordi enne 11. septembrit toimunud rünnakut USA valitsuselt Benghazis asuva konsulaadi turvameetmete tugevdamist.

USA keeldus konsulaati lisajõude saatmast, edastab Reuters.

Sellest teatasid nüüd Vabariikliku partei juhtivpoliitikud, kes koostasid välisminister Hillary Clintoni jaoks juhtunust memo.

Septembris toimunud rünnakus Benghazis asuvale USA konsulaadile hukkus USA suursaadik Chris Stevens ja veel kolm diplomaati.

Kongressi esindajate memos on esile tõstetud Benghazis varem ameeriklaste ja teiste lääneriikide esindajate vastu tehtud rünnakuid.

Vabariiklaste sõnul olid need eelrünnakud ettevalmistus põhiliseks rünnakuks.

Ka ei suutvat Liibüa tagada välisriikide esindajate ja diplomaatiliste esinduste turvalisust.

Vabariiklased on seisukohal, et USA valitsus püüab Liibüas USA diplomaatidega juhtunu osas vastutusest kõrvale hiilida.

Nüüdseks on USA teatanud, et Benghazis asuva USA konsulaadi rünnak oli etteplaneeritud terrorirünnak. Esmalt arvati, et selle taga oli spontaanne protest USAs valminud amatöörfilmi vastu, milles pilatakse islamit.

USA presidendivalimiste kampaanias arvatakse tõusvat üheks keskseks küsimuseks Liibüa juhtum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles