Maiade eksperdid püüavad üksteise võidu tõendada, et maailmalõppu ei tule

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiade eksperdid püüavad üksteise võidu tõendada, et maailmalõppu ei tule
Maiade eksperdid püüavad üksteise võidu tõendada, et maailmalõppu ei tule Foto: SCANPIX

Lääne avalikkuses on juba pikka aega levinud arusaam, et selle aasta 21. detsembril saabub maailmalõpp.

Väidetavalt ennustavad seda maiade kalendrid, edastab Daily Mail.

Samas aga püüavad maiade eksperdid üksteise võidu tõendada, et maiad ei ennustanud maailmalõppu.

Arheoloogid, antropoloogid ja teised eksperdid kogunesid möödunud reedel Lõuna-Mehhikos asuvasse Meridasse konverentsile, kus arutati maiade pikas kalendris, mis käib 394-aastase perioodi kohta, kirjapandut.

Ekspertide sõnul alustasid maiad oma kalendri kirjapanekut 3114. aastal eKr. Kalender on 13 baktuni ehk 5125 aastat pikk ning lõppeb 21. detsembril 2012. aastal.

Ekspertidekinnitusel oli 13 maiade jaoks tähtis number.

Uurijad kinnitasid, et maiade kalendri lõpp tähistab lihtsalt uue ajajärgu saabumist. Samas aga võivad sellega kaasneda mitmed katastroofilised loodusmuutused, mis võivad olla põhjustatud Päikese aktiveerumisest.

Mehhiko valitsuse arheoloogi Alfredo Barrera sõnul püüdisd maiad ennustada, kuid nende ennustused käisid pigem igapäevaelu kohta, mitte globaalse maailmalõpu kohta.

Asjatundjad rõhutasid, et maiad oli huvitatud tulevikust ning ka sellest, mis leiab aset pärast 21. detsembrit 2012.

«Maiad ennustasid, kuid mitte maailmalõppu silmas pidades, vaid lähtudes sellest, et elu kulgeb tsüklite kaupa ning teatud asjad korduvad pärast mingit ajavahemikku,» sõnas Barrera.

USA California ülikooli eksperdi Geoffrey Braswelli sõnul on olemas mitmeid maiade mälestusmärke ja kalendreid, millel on käsitletud aega pärast 21. detsembrit.

Arvatakse, et apokalüptilised nägemused said alguse rohkem kui 1000 aastat tagasi läänes. Tegemist on kristliku, mitte maiade maailmavaatega.

«Maiad ei ole kunagi ennustanud maailmalõppu, tegemist on lääne tõlgendusega maiade kalendrile,» sõnas Mehhiko Quintana Roo antropoloog Alexander Voss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles