Rootsis sunniti Somaalia päritolu naist end piimaga üle valama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim
Piim Foto: SCANPIX

Rootsis lahvatas skandaal kohaliku Somaalia päritolu kogukonna ümber, mille liikmed kannatavad rassistliku vaenu tõttu.

Rootsi integratsiooniministri Erik Ullenhagi sõnul püütakse probleemi lahendada, edastab The Local.

Selle nädala teisipäeval leidis aset kohaliku võimu esindajate ja mitme sisserännanute organisatsiooni vaheline kohtumine.

Rootsi moslemite organisatsiooni Muslimska mänskliga rättighetskommittén esindaja Rashid Musa sõnas Rootsi televisioonis esinedes, et rassistid sundisid Somaalia päritolu naist end piimaga üle valama, viidates sellega, et Rootsis elades peab olema heledanahaline, mitte tumedanahaline.

Veel on teada juhtumeid, milles Somaalia päritolu inimesi loobiti kividega ning moslemitele omaseid pearätikuid kandnud naistel tõmmati rätikuid peast. Samuti oli juhtumeid, milles tumedanahaliste pihta sülitati.

Paljud Rootsi kodakondsusega sisserändajad sõnasid telesaates, et sellistest juhtumistest ei ole mõtet politseile teatada, sest korrakaitsjad lihtsalt ignoreerivad neid.

Rootsi politsei esindaja Anders Ydreborg sõnas, et hoopis keelebarjäär on põhjuseks, miks sisserännanud rassismijuhtumitest politseid ei teavita.

Rootsi televisiooni andmetel kahanes Jönköpingi lähedal elavate Somaalia päritolu inimeste arv rassistlike intsidentide tõttu 160-lt 95ni.

Rootsi keskerakonna esindaja Anders Karlssoni sõnul saab Somaalia päritolu isikutega juhtunus süüdistada kohalikke noortegänge, mitte tegemist ei ole kogu Rootsis leviva rassismiga.

Ta soovitas sisserännanutel, kes tunnevad end ahistatuna, enda eest rohkem seista ning korraldada rassismi ja ksenofoobia vastaseid demonstratsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles