Obama tapmist kavandanud anarhistsõdur tahtis enda sõnul muutust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtualused Anthony Peden ja Isaac Aguigui.
Kohtualused Anthony Peden ja Isaac Aguigui. Foto: SCANPIX

USAs Georgia osariigis president Barack Obama tapmist ja valitsuse kukutamist kavandanud sõdurid soovisid enda sõnul anda valitsemise tagasi rahva kätte, selgub sel nädalal nende kohtuprotsessi kohta avalikuks tulnud detailidest.


Veidravõitu lugu hakkas avalikuks tulema esmaspäeval, kui kapral Michael Burnett tunnistas Georgia kohtus oma kaaslaste vastu. Ta võttis omaks mõrva ja anarhistliku rühmituse tegevuses osalemise. Koos temaga on kohtu all veel kolm Ühendriikide maaväelast – reamees Isaac Aguigui, seersant Anthony Peden ja reamees Christopher Salmon.

Burnetti jutu järgi tahtsid nad valitsust tagasi rahva kätte anda. «Valitsus vajas muutust,» selgitas ta kohtus. «Ma mõtlesin, et oleme need inimesed, kes saavad seda muuta.»

Prokurör süüdistab rühmitust, mille liikmed andsid sellele nime F.E.A.R. (lühend sõnadest Forever Enduring Always Ready ehk igavesti vastupidav alati valmis, kokku loetuna võib lühendi tõlkida hirmuks), 87 000 dollari väärtuses pommimaterjali ja relvade ostmises ning mitme rünnaku kavas, näiteks plaanis korraldada plahvatus Savannah’ linna Forsythi pargi purskkaevus, mürgitada õunaaed Washingtoni osariigis ja lasta õhku üks tamm. Kõigi nende ettevõtmiste eesmärgiks oli süüdistuse kohaselt Obama tapmine ja valitsuse kukutamine.

Lisaks süüdistatakse sama rühmitust endise sõduri Michael Roarki ja tema 17-aastase tüdruksõbra Tiffany Yorki tapmises. Burnetti sõnul tapeti Roark seetõttu, et ta võttis rühmituse raha ja kavatses nende juurest lahkuda. «Ma ei tea, kuidas asjad nii kaugele läksid, et kaks inimest tapeti,» tunnistas ta.

Burnett meenutas, kuidas alguses tema, Aguigui, Peden ja Salmon lihtsalt kogunesid, et tulistada ja muid meesteasju ajada. «Siis aga tutvustas Aguigui mulle asja, mida ta kutsus käsikirjaks, raamatut tõelistest patriootidest,» jätkus tunnistus.

Prokurör Isabel Pauley sõnul oli Aguigui rühmituse liider. Pauley sõnul pole teada, palju liikmeid F.E.A.R.-il oli. «Süüalune Aguigui värbas aktiivselt Fort Stewarti baasis uusi liikmeid, sihtides hädas või pettunud sõdureid,» märkis prokurör.

CNNiga rääkinud sõjaväeuurijate sõnul usuvad nad, et peale nelja kohtualuse rohkem inimesi selle rühmituse tegevusega seotud pole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles