Kas sinu sõbrannade seas on energiavampiire?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt kirjeldaksid suuremat osa oma tutvusringkonnast kui armsaid ja toetavaid inimesi, kes sinus hea tunde tekitavad. Aga nende toredate inimeste seas võib leiduda ka neid, keda kutsud sõbraks, kuid kes tegelikult tekitavad sinus vastakaid tundeid.

Sa ei oska seda seletada, kuid mingil põhjusel lahkud teatud sõbrannade seltskonnast äreva, paranoilise või kurnatuna. Sul on tunne, justkui sind oleks tühjaks imetud. Miks? Sest su sõbranna on energiavampiir, kirjutab Daily Mail.

Sellise nime on kliiniline psühholoog Albert J. Bernstein pannud inimestele, kes paistavad helged, andekad ja karismaatilised, kuid kes tegelikult imevad teistest energiat. Bernstein on oma viimases raamatus toonud mõned näited, milliseid energiavampiire eksisteerib ja kuidas neid ära tunda.

Kontrollifriigist vampiir

Kuidas teda ära tunda? Ta on alati laitmatult riides ja organiseeritud. Tema puhul ei eksisteeri sellist asja nagu lihtsad otsused, iga võimaluse plussid ja miinused tuleb hoolikalt läbi kaaluda.

Kuidas ta sind enda ligi meelitab? Kontrollifriigid võivad olla lojaalsed sõbrad. Kui ta on sulle midagi lubanud, võid kindel olla, et see lubadus täidetakse. Nende tähelepanu detailide suhtes võib närvi ajada, kuid tihtipeale võib see säästa sinu aega ja raha.

Kuidas ta sind kurnab? Kuigi nad ei teeks kunagi tahtlikult kellelegi liiga, võib iga ähvardus neilt kontrolli haarata tekitada valusa reaktsiooni.

Kuidas end kaitsta? Kuigi neil on omad vead, vajuks maailm ilma kontrollifriikideta kokku. Just nemad on need, kes asjad tehtud saavad, seega on paljuski lihtsam neile järele anda. Aktsepteeri fakti, et sa ei suudaks asju kunagi sama hästi teha, kuid alati ütle, kui nad on sind ärritanud. Kuna tema näeb maailma mustvalgena, on oma tunnete selgitamine oluline, et ta tulevikus sama viga ei teeks.

Paranoiline vampiir

Kuidas teda ära tunda? Nendega ei juhtu midagi niisama, paranoilise vampiiri silmis on ta alati olnud kõigile kiusamisobjektiks. Temaga on iga asi isiklik – ütle talle, et sulle meeldib ta kleit ja tema järeldab sellest, et vihkad ta kingi.

Kuidas ta sind enda ligi meelitab? Kuigi ta võib kõige ja kõigi suhtes kahtlustav olla, kaitseb see inimene oma peret ja lähimaid sõpru. Tema komme otse välja öelda, mida ta kellestki arvab, võib kohati olla ebameeldiv, kuid samas on see värskendav.

Kuidas ta sind kurnab? Paranoilised vampiirid alluvad kindlatele reeglitele, mida ka teised nende arvates peaks järgima. Nad pole võimelised unustama ja andestama. Lisaks on nad uskumatult otsekohesed, seega ära küsi nende arvamust, kui sa pole valmis karmi tõde kuulma.

Kuidas end kaitsta? Kui sul on midagi varjata, leiab su paranoiline sõbranna selle üles. Ainus viis enese kaitsmiseks on nendega aus olemine. Aga ära lase tema paranoial sind vallutada, sest kui veedad ühe õhtu sellise sõbranna seltskonnas, on hirmutavalt lihtne ka ise paranoiliseks muutuda.

Peovampiir

Kuidas teda ära tunda? Ta on alati see, kes tahab rohkem juua, kauem üleval olla ja minna teistest sammukese kaugemale. Ta on impulsiivne, muretu ega tunne süümepiinu, kui peab oma tahtmise saamiseks valetama.

Kuidas ta sind enda ligi meelitab? Ta on võluv, lõbus ja tema seltskonnas on tore. Tahaksid olla tema moodi, kui sul puuduks kohustused ja südametunnistus. Ta ütleb seda, mida sina mõtled, kuid mida sa ise iialgi välja ei ütleks.

Kuidas ta sind kurnab? Ta on kohal vaid selleks, et lõbutseda. Võid ju arvata, et teil on ühised plaanid tehtud, kuid parema pakkumise saabudes jätab ta su üksi. Peovampiir tõmbab küll peo käima, kuid ära eelda, et ta aitab hiljem koristada või maksab arve.

Kuidas end kaitsta? Naudi häid aegu, kuid ära eelda enamat. Ära lase end tirida millessegi, mida sa teha ei taha. Ja peida oma rahakott, peovampiir on vastutustundetu kulutaja.

Enesekeskne vampiir

Kuidas teda ära tunda? Kuigi ta on kahtlemata edukas ja teab seda, hoolitseb ta selle eest, et ka sina seda teaksid. Esimese paari minuti jooksul pärast temaga kohtumist oled kurssi viidud tema tegemistega ja ilmselt tead juba ka ta elukohast nii mõndagi. Tema jaoks on oluline õigeid inimesi tunda.

Kuidas ta sind enda ligi meelitab? Ta üritab kõvasti muljet avaldada, seega võid ekslikult arvata, et oled tema jaoks oluline sõbranna. Ta oskab olla ka väga karismaatiline, mõned kõige edukamad inimesed maailmas on enesekesksed vampiirid. Nad on väga andekad ja neid on lihtne kaugusest imetleda, kuid lähedalt näeme, kui hoolimatud nad tegelikult on.

Kuidas ta sind kurnab? Kui ta ei saa endast rääkida, pole ta ilmselt vestlusest huvitatud. Ta sobib hästi poliitikuks, kuid tal jääb puudu siirast soojusest.

Kuidas end kaitsta? Kui sa tahad temalt midagi, paku talle midagi vastu. Omakasu on ainus asi, mis teda motiveerib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles