Paarisuhte kiirkursuse 5. osa: soovitused üksikvanemale uue suhte loomiseks

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhtenõustaja Imbi Viirok on koostanud 6-osalise kiirkursuse hea püsisuhte loomiseks. Loe viiendat osa, milles antakse nõu üksikvanematele suhte loomiseks.

Uue suhte loomisel on üksikvanema jaoks kahtlemata üks olulisemaid tegureid see, et laps ja uus kaaslane omavahel hästi läbi saavad. Suhte õnnestumise võimalusi saab oluliselt tõsta, lapsega seonduvaid küsimusi ette teadlikult läbi mõeldes ja arutades. Paljud Eesti üksikvanemad teevad seda juba täna läbimõeldult ja pöörduvad nõuannete saamiseks suhtenõustaja poolde. Siinsed soovitused on kokku pandud küsimuste põhjal, mida üksikvanemad suhtenõustajalt kõige sagedamini küsivad.

1. Räägi oma lapsega eakohases keeles sellest, et plaanid kohtamas käia ja uute inimestega tutvuda enne, kui sa seda tegema hakkad. Lapse reaktsioon annab sulle olulist infot selle kohta, millist infot või toetust ta sinult vajab.

2. Lapse reaktsioonides tasub vahet teha lapse vajadustel ja lapse soovidel. Lapse sooviks võib olla see, et sa üldse kohtamas ei käi ja kolid tagasi kokku tema isa/emaga. Lapse vajaduseks võib olla veeta rohkem kvaliteetaega sinuga koos.

3. Kõige parem oleks uut kaaslast tutvustada lapsele alles siis, kui olete kaaslasega pühendunud suhtes (ei kohtu enam teistega) kokku leppinud.

4. Kaaslase juures tasub tähele panna, kuidas ta oma lapsega käitub, kas ta käitub sinu lapse ja oma lapsega erinevalt ning kuidas ta reageerib, kui laps eirab reegleid.

5. Olulist infot kaaslase kohta annab ka see, kuidas ta suhtleb oma lapse/laste emaga.

6. Arutage kaaslasega, kuidas lastega suhtlemist korraldada nii, et see kõigile sobib. Kärgperedes on suhte ebaõnnestumise protsent oluliselt kõrgem, kindlasti ei tähenda see, et üksikvanem ei võiks uut õnnelikku suhet luua, kuid potentsiaalsed ohukohad tasub kindlasti suhte alguses teadlikult läbi mõelda.

7. On mõistlik, et lapse bioloogiline vanem täidab vanemarolli ja kaaslane võtab lapse suhtes esialgu vaid täiskasvanud sõbra rolli, andes lapsele piisavalt aega uue olukorraga kohanemiseks ja kasuvanema aktsepteerimiseks.

Et mõista enda ja oma laste valmisolekut sinu uueks suhteks, hinda ennast järgmistes valdkondades vastusevariantidega: jah, ei, osaliselt.

  • Ma suudan hoida oma lapse vajadusi esikohal ja samal ajal kohtamas käia.
  • Mu laps on nõus sellega, et käin kohtamas.
  • Lahutuse- ja lapsehooldusküsimused minu eksiga on lahendatud.
  • Mu laps on lahutust ja oma uut elukorraldust aktsepteerinud.
  • Minu elukorraldus jätab mulle piisavalt aega kohtamas käimiseks.
  • Minu pere ja sõbrad toetavad minu soovi uus kaaslane leida.
  • Minu suhted eksiga ei taksita mul kohtamas käia.
  • Ma olen enda jaoks selgeks mõelnud, millal ja kuidas tutvustan oma lapsele uut kaaslast.
  • Ma tean millised on ohumärgid minu lapse käitumises, millele pean kohe reageerima.
  • Ma olen teadlik sellest, millised on tavalisemad suhteprobleemid kärgperes.

Milliste valdkondadega tegeledes saad parandada eeldusi oma uueks õnnelikuks paarisuhteks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles