Gibonid «laulavad» nagu sopranid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gibonid
Gibonid Foto: Wikipedia.org

Jaapani teadlaste uuring näitas, et inimahvid gibonid kasutavad džunglis üksteisele hüüdes sama vokaaltehnikat nagu sopranitest ooperilauljad.

Seni kehtiva teooria kohaselt kujunes evolutsiooni käigus vaid inimestel välja unikaalne kõnevõime, kirjutab The Telegraph.

Teadlaste katse gibonitega, milles nad «laulsid» heeliumgaasi mõju all olles, näitas et need ahvid on vokaalselt sama võimekad kui inimesed.

Uuring näitas, et gibonitel on inimestega sarnane vokaalstruktuur. Vahe on selles, et inimesed on õppinud häält tegema keerukamal moel kui ahvid.

Samas aga kasutavad gibonid sopranitega sarnaselt keerulist vokaaltehnikat, mis võimaldab rõhutada kõrgeid helisid enam kui madalaid helisid.

«Tegemist on esimese tõendiga, et gibonid kasutavad sopranitele omast vokaaltehnikat. Tegemist on keeruka tehnikaga, mida oskavad vaid professionaalsed ooperilauljad,» sõnas uuringut juhtinud Takeshi Nishimura.

Uurija sõnul tõendas gibonite uuring, et inimkõne ei olegi nii unikaalne.

Gibonid kasutavad «laulmist» kaaslastega suhtlemiseks ja paaritumispartnerite ligi meelitamiseks. Seda on džunglis kuulda kilomeetrite kaugusele. Gibonid toovad kuuldavale valju heli, mis akustiliselt on teiste primaatide  häälitsemisest väga erinev.

Kyoto ülikooli uurijad salvestasid loomaaias 20 gibonite häälitsust. Nad võrdlesid neid 37 lauluga, mille gibonid tõid kuuldavale pärast seda, kui nad olid heeliumi hinganud.

Heeliumgaas muutis gibonite hääle kõrgemaks. Tavapäraselt kostuvad gibonite häälitsemisel kõige valjemalt madalad helid, kuid heeliumi abil suutsid gibonid tekitada väga valjusid kõrgeid helisid.

Uuring paljastas, et gibonid suudavad teadlikult manipuleerida häälepaelte ja häälega muutes oma hüüdeid. Gibonsid tekitavad häält kõris. Ahvid manipuleerivad oma häälega selliselt, et see meenutab inimkõne intonatsioonimuutust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles