Raport: vihjed Breiviki väetiseostust jäid märkamata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breiviki üüritud farmist Hedmarkis leitud väetis
Anders Behring Breiviki üüritud farmist Hedmarkis leitud väetis Foto: SCANPIX

Norra massimõrva eel, ajal ja järel ametnike tegevust uurivas raportis seisab, et Norra julgeolekupolitseil jäid massimõrvar Anders Behring Breiviki väetiseostu kohta edastatud vihjed märkamata.

Vihjed jäid toppama erinevate osakondade vahele ja selle tõttu ei pööratud neile tähelepanu, edastab Helsingin Sanomat.

Uurijate sõnul pani Norra julgeolekupolitseis (PST) saadud vihjeid tähele vaid üks uurija, kellele kemikaaliostud kahtlasena paistsid. Kuid ta tööülesanded ei võimaldanud edasisi uurimisi teha.

Raporti kohaselt oleks PST pidanud Poolast ostetud väetisekogustele rohkem tähelepanu pöörama.

Raporti koostajad tõdesid, et Oslo valitsuskvartalis aset leidnud pommiplahvatust oleks saanud takistada ning Utøya saarel oleks politsei eriüksus saanud tegutseda kiiremini.

Raport paljastas, et Norra võimud olid langetanud otsuse sulgeda liiklusele valitsuskvartali ees kulgev tänav, kuid seda ei viidud ellu.

Raportis seisab, et kui valitsuskvartali tänav oleks olnud autodele suletud, oleks Breivik mõne muu koha valinud pommi plahvatama panemiseks.

Raporti koostajad soovitavad Norras poolautomaatrelvade kasutamine täielikult keelata.

Anders Behring Breivik tappis möödunud aasta 22. juulil Oslos kaheksa inimest ning Utøya saarel 69 inimest, kellest enamik olid Norra Tööpartei noortelaagris osalenud teismelised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles