Tiina Lippant: koduse jäätise tegemine on imelihtne

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Piimandusmuuseumi giid-pedagoog Tiina Lippant õpetab jäätist valmistama.
Eesti Piimandusmuuseumi giid-pedagoog Tiina Lippant õpetab jäätist valmistama. Foto: Andrus Eesmaa/Järva Teataja

Eesti Piimandusmuuseumi giid-pedagoog Tiina Lippanti sõnul on tänapäeva kõige populaarsem kodune jäätiseretsept kümme korda lihtsam kui see, mida ta oma lapsepõlvest mäletab.

«Mäletan lapsepõlvest muna-jäätise retsepti, mida oli vaja alguses kuumutada ja siis käia iga poole tunni tagant sügavkülmas vahustamas,» jutustas Tiina Lippant ja lisas, et vaatamata pikale valmistamise perioodile oli jäätis imemaitsev.

«Tänapäeva kõige populaarsem kodune jäätiseretsept on aga kümme korda lihtsam, kuigi ka siin on erinevad variandid,» lubas ta.

Vaja läheb:

  • 400 ml vahukoort (35%)
  • 1 purk suhkruga kondenspiima

Erinevad lisandid:

  • Vaarika-või mustsõstramoos
  • Röstitud kookoshelbed
  • Värsked maasikad, vaarikad või mustikad
  • Rosinad
  • Lahustuv kohv (pool Nescafe 3 in 1 pakist)

«Kuna iga naine peab siiski mõtlema figuurile ja selle hoidmisele, võib 400 milliliitrile vahukoorele lisada ka vaid pool purki kondenspiima,» märkis Imaveres Eesti Piimandusmuuseumi töötoas jäätise valmistamist õpetav Tiina.

«Vahukoor tuleb vahustada üsna tugevaks vahuks, aga siin on omad riskid,» hoiatas ta.

«Kui vaht on liiga nõrk, siis kondenspiim teeb segu jälle vedelaks ja kondenspiim vajub külmumise ajal põhja,» selgitas Tiina Lippant ja lisas, et mida tugevam vaht, seda rohkem rasv eraldub ja siis jääb süües rasvakiht suulakke.

«Kui vahukoor on vahtu aetud, tuleb kondenspiim õrnalt sinna juurde segada - hästi vaikselt ja õrnalt,» õpetas ta. Ja siis on jäätise põhi valmis.

Lisandid annavad jäätisele värvi ja parema maitse

Jäätisemassi sisse võib Tiina sõnul lisada vaarika– või mustasõstramoosi. «Vaarikamoos teeb jäätise Hello Kitty värvi roosaks ja mustasõstra oma Tinky-Winky värvi lillaks,» lisas ta.

«Lisaks võib röstida ka kookoshelbeid - need lähevad ilusaks kuldseks ja jäätis tuleb ilus ja õhuline,» märkis Tiina Lippant.

Oma lemmikjäätiseks peab Tiina jäätist lahustuva kohviga (jäätise hulka õrnalt segatud Nescafe 3 in 1 pakist umbes pool pulbrit).

«Kui jäätisemass on valmis, tuleb see kandilise või ümmarguse karbiga sügavkülma panna ning seda pole vaja vahepeal segamas käia,» õpetab jäätise valmistaja.

Külmas soovitab ta jäätis hoida 6-8 tundi, siis on ta juba läbi külmunud, aga ka veel pehme -see oleneb ka karbist.

«Kui jäätist väikeste portsjonite kaupa teha (näiteks plastmassist viinapitsidesse ja väike plastmasslusikas sisse torgata), läheb vähem aega, sügava karbiga läheb jälle natuke rohkem aega,» selgitas Tiina.

Üle nädala ei soovita ta jäätist külmikus hoida, sest koor võtab ruttu külmkapis olevad lõhnad endale külge ja jäätis kaotab oma värskuse. «Ja ega ta ei säili ka nii kaua - meil vähemalt,» ütles Tiina ja lisas, et tavaliselt süüakse kogu jäätis korraga ära.

Täiskasvanud võivad lisada jäätisesse mõnda koorelikööri. Ma pole ise proovinud, aga legend räägib, et lusikatäis viina või mõnda muud alkoholi teeb jäätise eriti õhuliseks. Ilma et jäätises oleks tunda alkoholimaitset.

Marju ja vedelikke ei soovita ta jäätise sisse enne külmutamist panna, sest marjad kipuvad «lumeks» minema ja kristallid pole süües head.

«Praegusel marjarikkal ajal on kõige lihtsam valmistada tavaline valge jäätis ja selle kõrvale lisada värskeid maasikaid, vaarikaid või mustikaid ning lisaks veel piparmündioksake,» märkis Tiina.

Ise tehtud, hästi tehtud!

Kodus valmistatud jäätise eeliseks peab Tiina värskust: «Täna teed ja homme sööd - ja sa tead, mida sa sinna sisse paned».

Samas kiidab Tiina ka Eestis valmistatud jäätiseid, mis on samuti väga maitsvad ja kasulikud.

«Kui tootja ütleb, et nad ei kasuta säilitusaineid, siis ma usun neid ja ma päris nii ei ütleks, et ma enam poejäätist ei söö,» märkis ta ning lisas, et probleem on hoopis selles, et selleks ajaks, kui ta jäätise söödud saab, on ta juba poest nii kaugel, et ta ei raatsi enam tagasi minna, et uut osta.

Kodus valmistatud jäätisekarp süüakse Tiina sõnul koos värskete marjadega korraga tühjaks. «Ja mis seal salata, osa talveks kogutud maasikamoosist on ka juba läinud jäätise nahka,» tunnistas ta.

Vaata ka jäätise valmistamise õpetust : VIDEO (juhendab Riina Annus)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles