Stonehenge rajati koostöö ja rahu sümbolina?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stonehenge
Stonehenge Foto: SCANPIX

Suurbritannias Wiltshire´i tasandikul asuv megaliitehitis Stonehenge´i on uuritud aastasadu,  kuid siiani ei ole teadlased ühel meelel, miks see rajati.

Hiljuti käisid Briti arheoloogid välja uue teooria, et Stonehenge ehitati Suurbritannia ida- ja lääneosas elanud hõimude koostöö ja rahu sümbolina pärast pikka aega kestnud konfliktide lõppemist, kirjutab The Guardian.

Uurijate sõnul viitavad sellel erinevatest paikadest ja sadade kilomeetrite kauguselt toodud kivid, mille kohaletoimetamine nõudis koostööd.

Uurijaterühma kuuluva ajaloolase Mike Parker Pearsoni sõnul oli Stonehenge`i rajamise aegu hakanud Briti saartele tekkima ühtne muinaskultuur.

«Stonehenge`i rajamine oli väga suur ettevõtmine, mis nõudis sadu töökäsi toimetamaks kohale kive nii kaugelt nagu seda on Lääne-Wales, neid töötlema ning püstitama. Juba kivide kohaletoimetamine näitab head koordineerimist ja koostööd,» selgitas asjatundja.

Salisbury tasandikul asuv Stonehenge on ehitatud kolmes etapis ajavahemikul 3000 – 1000 eKr.

Uurijate arvates rajati Stonehenge paika, mis oli tollaste hõimude jaoks tähtis. Seal on näha nii suvise pööripäeva päikesetõus kui talvise pööripäeva päikeseloojang.

Teadlased lisasid, et nii suvine kui talvine pööripäev oli siis seal elanud hõimudele tähtis.

«Võimalik, et nad nägid Stonehenge`i oma maailma keskpunktina,» selgitas Parker Pearson.

Uurijate sõnul ei pea paika sellised teooriad nagu, et Stonehenge on rajatud maaväliste olendite või iidsete egiptlaste poolt, kes juhuslikult Briti saartele jõudsid.

«Kõik Stonehenge`i arhitektuurilised nüansid on sellised, mis on omased vaid Briti saartele. Tollased inimesed elasid sõna otseses mõttes saarel ning neil ei pruukinud Mandri-Euroopaga kokkupuudet olla,» lisas Parker Pearson.

Suurbritannia viiest ülikoolist pärit teadlased on seda megaliitehitist uurinud kümme aastat The Stonehenge Riverside Project raames.

2008. aastal avaldati, et Stonehenge`rajamist alustati seniarvatust 500 aastat varem. Süsinikmeetodil uurimine näitas ka seda, et sinna on maetud  tollase ühiskonna kõrgklassi esindajaid.

The Stonehenge Riverside Project käigus avastatu antakse välja raamatuna. Senised leiud ei ole ei selle ehitise otstarbe kohta lõplikku vastust siiski andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles