IKEAt süüdistatakse põlismetsade hävitamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IKEAt süüdistatakse põlismetsade hävitamises
IKEAt süüdistatakse põlismetsade hävitamises Foto: SCANPIX

Looduskaitsjad süüdistavad Rootsi mööblitootja IKEA tütarfirmat Swedwoodi põlismetsade maha raiumises Venemaal Karjalas.

IKEA kasutab mööbli valmistamiseks enamjaolt puitu ning oma tooteid reklaamitakse «We Love Wood», kirjutab Helsingin Sanomat.

IKEA esindaja sõnul  lähtuvad nad mööbli tootmisel jätkusuutlikkusest, mitte looduse hävitamisest.

Rootsi riigitelevisiooni andmetel võtab Sewdwood aastas maha 600 hektarit metsa.

IKEA kinnitusel ei ole nende tooraine pärit põlismetsadest, kuid Karjala looduskaitseorganisatsiooni esindaja Olga Ilina sõnul ei pea see paika.

Ka Rootsi looduskaitseorganisatsiooni andmetel on Swedwood maha võtnud 200 – 600 aasta vanuseid puid Loode-Karjalast, mis jääb Soome piiri äärde.

Swedwoodil on rahvusvahelise metsakaitseorganisatsiooni Forest Stewardship Council  (FSC) sertifikaat. Venemaa FSC esindaja Andrei Ptitšnikovi sõnul esineb metsade mahavõtmist lubavate sertifikaatide väljastamisel puudujääke.

IKEA toormaterjali eest vastutava Anders Hildemani sõnul on Swedwood esimene Venemaal Karjalas tegutsev firma, mis liitus FSCiga, ning  nad teevad ka edaspidi loodus- ja metsakaitsjatega koostööd.

Olga Ilina lisas, et IKEA toimib vastutustundlikumalt kui paljud teised Karjalas tegutsevad firmad, kuid samas peaksid nad väga vanade põlismetsade mahavõtmisest ikkagi loobuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles