Kuidas mehele särki valida?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sangar

Sangari peadisainer Marika Siska andis nõu, millised särgid praegu moes on ning kuidas saaks naine vajadusel ilma mehe või pojata ise õige särgi poest kätte.

«Üks on kindel - meesterahva triiksärk peab olema korrektne ja hästiistuv, justkui rätsepa poolt kandjale selga tehtud,» nentis Siska. «Valitsevad värvi- ja mustritrendid jätavad õnneks piisavalt valikuvabadust, et igaüks leiaks just enda isiklikule stiilile sobiva variandi.»

Värve ja mustreid ei tasu karta

Kuigi klassikaline valge särk ei kao kunagi moest, võiksid Siska sõnul mehed sel kevadsuvel midagi värvilisemat valida. «Julged ja lõbusat tooni särgid annavad justkui värsket energiat ning püüavad ka tähelepanu,» ütles ta. Kuigi otseseid värvipiiranguid Marika Siska ei sea, toob ta välja, et eriti säravad sel hooajal kollased, oranžid, rohelised, sinised ja punased toonid.

Peale efektsete värvide pakub disaineri selgitusel uus hooaeg ka silmapaistvaid mustreid. «Klassikalistele triipudele ja julgete värvikombinatsioonidega ruutudele lisaks on omal kohal põnevad graafilised trükimustrid. Kindlasti tuleks julgustada mehi erinevaid mustreid ja värve omavahel kokku sobitama – nii ruute triipudega kui ka ühevärvilist kirju trükimustriga. Üks hea soovitus on valge krae ja varrukamansettidega sinitriibuline särk, mis on küll kergelt retrohõnguline, kuid samas uus ja värske,» tõi ta välja.

Disainer tõdes rahuloluga, et tänapäeva mehed on jõudnud õnneks sinnamaale, kus kantakse julgelt erinevaid aksessuaare – lipsudest ja rinnarättidest käekellade ning sõrmusteni. «Kui igapäevaselt on lips üha vähem kohustuslikuks muutunud, siis pidulikel hetkedel sobib seda ikkagi kaela panna.»

Siska lisas veel, et praegusel hooajal on soositud just äkilisemad erksavärvilise särgi ja teise sama erksat tooni lipsu kombinatsioonid, näiteks kollane särk ja oranž lips, kuigi ka tagasihoidlikumad meesterahvad saavad teha vaoshoitumaid valikuid. Disainer julgustas ühtlasi piduliku sündmuse puhul kasutama ka mansetinööpe, kuna need annavad võimaluse kanda säravat vidinat ka neil meestel, kes üldjuhul ehteid ei armasta.

Kuidas aidata mehel särki valida?

Särki valides tuleb seda kindlasti selga proovida, sest särk peab istuma selga kui valatult. Silmas tuleks pidada järgmisi detaile:
• KRAE. Särgi krae peab olema paras – mitte liiga kitsas ega avar.
• VARRUKA PIKKUS. Särgi varrukas peaks pintsaku varrukasuust 2 cm välja paistma. Seetõttu olgu varrukas pisut pikem, kuna pintsakukäis kergitab särgivarrukat alati kõrgemale.
• ÕLALAIUS. Särk peab keha järgi hästi istuma, kuid olema õlgadest piisavalt avar. Särki kandes peab olema võimalik ka käsi liigutada, näiteks kirjutada või autorooli hoida.
• KESKKOHT. Sobivat särki ostes tasub särki proovides ka korraks istuda. Kui siis särginööbid laiali kisuvad, on särk ilmselgelt väike ja tuleb valida suurem number.

Kuidas valida mehele särki, kui meest ennast kaasas ei ole?

Noortel on tulemas lõpuaktused. Küllap on nii mõnelgi eksamitega kiire ja riidevalik jäetakse ema hooleks. Samuti on mehi, kes ei salli poodides käimist. Iseseisvalt mehele särki ostma minnes peab aga väga hästi teadma mehe mõõte ja kehatüüpi – kas mees on saleda, sportliku või täidlasema kehaehitusega.

Ideaalselt istuva särgi ostmiseks on vaja teada kaela-, rinna- ja vööümbermõõtu, selja tagapikkust ning varruka pikkust. Meeles peab aga pidama, et juttu on särgi, mitte mehe enda mõõtudest, mistõttu oleks lihtsam kodus mõni hästiistuv särk üle mõõta. Poes on alati mõistlik pöörduda teenindaja poole, kes oma kogemusele tuginedes oskab soovitada, millist suurust valida, ka siis kui oled võtnud mõõdud mehe enda, mitte särgi pealt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles