Demineerijad viisid rammumeeste mürsu minema

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lamjala valla piir.
Lamjala valla piir. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Demineerijad viisid Saaremaal Laimjala laululava juurest ära mürsu, millega valla rammumehed olid aastakümneid oma jõudu proovinud. Selgusetu on veel, kas mürsk on ikka ohutu või on Laimjala spordivõistlustel elu ja surma peale mängitud.

«Lõhkekehade valmistamise ainus eesmärk on tappa inimene ja sinnamaani, kuni demineerijad pole kindlaks teinud, et lõhkekeha on ohutu, tuleb arvestada, et see võib plahvatada ja lähedal asuvad inimesed tappa,» ütles Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Evelin Trink Saarte Häälele, lisades, et tegemist oli 305-millimeetrise mürsuga, mille kaal on ligikaudu 300 kilo ja millel puudus sütik. Sellises lõhkekehas võib demineerijate hinnangul olla ligikaudu 30 kilogrammi lõhkeainet.

Väljakutsele reageerinud demineerijad võtsid lõhkekeha kaasa, et kindlaks teha, kas see sisaldab lõhkeainet või mitte.

Laimjala vallavolikogu esimehe, endise kolhoosiesimehe Aarne Lemberi sõnul on rammumehed aastakümneid proovinud seda mürsku terava otsa peale püsti saada ning mürsu kallal on käinud sajad mehed. Majandisisestel võistlustel ja eriti jaaniõhtul oli teinekord 30–40 meest, kes kõik tahtsid mürsu kallal jõudu proovida. «Kõik muidugi arvasid, et mürsk on tühi, sest muidu vaevalt seda keegi torkinud oleks,» nentis Aarne Lember, selgitades, et aastaid tagasi oli ju palju sõjast läbi käinud mehi ja ju nad ikka aru said, kas mürsk on ohtlik või mitte.

Ka Laimjala vallavanem Vilmar Rei kinnitas, et niipalju kui ta ennast mäletab, mäletab ta ka seda mürsku. «Kunagi võeti see rammumehe võistlustel kasutusele,» selgitas Rei, lisades, et sel nädalavahetusel avastas selle sealt keegi ja kutsus demineerijad kohale. Vallajuhi sõnul soovivad nad oma atraktsiooni aga tagasi saada. Milline saatus mürsku ootab, selgub lähipäevil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles