Iraani kimbutavad alkoholiprobleemid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi politseinikud Iraani piiri lähedalt kätte saadud salaalkoholiga.
Iraagi politseinikud Iraani piiri lähedalt kätte saadud salaalkoholiga. Foto: SCANPIX

Alkoholi tarbimine on Teheranis tõusnud murettekitavale tasemele hoolimata alates islamirevolutsioonist kehtivast kuivast seadusest, vahendab ajalehe Hürriyet veebiversioon Al-Arabiyat.


Iraani asetervishoiuministri Bagher Larijani sõnul on nad haiglatelt saanud teateid rohke alkoholi tarvitamisega seotud juhtumite kohta. Need mainivad alkoholi liigtarvitamisega seotud intsidente mainekas Teherani lõunaosas, samuti tarvitatakse palju alkoholi mõningates teistes riigi piirkondades, lisas minister.

Aseministri teatel peaksid inimesed alkoholiprobleemile rohkem tähelepanu pöörama kui näiteks diabeedile ja südameveresoonkonna haigustele.

Al-Arabya teatel paistab, et alkoholi on Iraanis viimastel aastatel hakatud rohkem jooma. Seda hoolimata karmidest karistustest nii alkoholi tootjaile, tarbijaile kui smugeldajaile.

Alkoholi tarvitamine keeti Iraanis pärast 1979. aasta islamirevolutsiooni. Samas kehtib selles ka üks erand: alkohol on lubatud selles riigis vähemuses olevatele kristlastele.

Ametliku statistika kohaselt tuuakse salakaubana Iraani umbes 60-80 miljonit liitrit alkoholi aastas. Sellest umbes 20 miljonit liitrit õnnestub võimudel kätte saada. Iraani mustal alkoholiturul liigub hinnanguliselt 730 miljonit USA dollarit aastas.

Lisaks sissetoodavale alkoholile tegeletakse mõnedes Iraani piirkondades ka omal käel salaalkoholi valmistamisega. See on küll odavam kui importkaup, kuid samas ka ohtlikum – kodus valmistatud kangema kraami tarbimise tulemusel sureb igal aastal kümneid iraanlasi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles