Breiviki kohtuprotsessil käsitletakse ohvrite teemat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Sellel nädalal Norras Oslo kohtus massimõrvar Anders Behring Breiviki üle peetaval protsessil käsitletakse ohvrite teemat.

Eesmärgiks on käsitleda tapmisi kronoloogilises järjekorras ja 12 ohvrit päevas, edastab iltasanomat.fi.

Eile toimunud istungit alustati 23-aastase Gunnar Linakeriga, kelle Breivik tappis Utøya saare kohviku ees esimesena.

Pärast seda käsitletakse vastavalt tapmisajale kohviku lähedal hukkunuid, kelleks on 16-aastane Margarethe Böyum Klöven, 17-aastane Silje Merete Fjellbu, 18-aastane Guro Vartdal Håvoll, 17-aastane Ronja Söttar Johansen, 18-aastane Mona Abdinur, 17-aastane Sondra Kjören, 18-aastane Bendik Rosnäs Ellingsen, 15-aastane Eivind Hovden, 19-aastane Lene Maria Bergum, 16-aastane Elisabeth Trönnes Lie ja 27-aastane Henrik Andre Pedersen.

Eilsel kohtuistungil tegid politsei ja kohtupatoloogid ettekande nende noorte hukkumise põhjuse ja vigastuste kohta. Kohtusaalis ei näidatud siiski pilte hukkunutest, vaid neist maha jäänud verejälgedest.

Kohtunikel, advokaatidel ja Breivikil oli aga ees mapp, milles olid fotod ohvritest sündmuspaigal.

Breivik jälgis teemakäsitlust rahulikult ja vaatas aegajalt ta ees laual olnud mapist fotosid. Ta näost ei peegeldunud mitte mingeid tundeid.

Mitte kõik kohtuprotsessi jälginud ei suutnud vastu pidada ning osa lahkus kohtusaalist, kui ohvreid esindav advokaat käsitles detailselt noorte hukkumist.

Kohtunik Wenche Elizabeth Arntzen pühkis sellel ajal mitu korda pisaraid.

22. juulil 2011. aastal hukkus Utøya saarel Breiviki käe läbi 69 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles