Melbourne`i lähedalt leiti Ceratosauruse fossiil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ceratosauruse skelett
Ceratosauruse skelett Foto: Wikipedia.org

Austraaliast Melbourne´i lähedalt leiti lihasööja hiidsisaliku Ceratosauruse fossiil.

Need hiidsisalikud elasid tänapäeva Austraalia alal 125 miljonit aastat tagasi, edastab The Telegraph.

Paleontoloog Erich Fitzgeraldi sõnul leidus Austraalia alal kunagi ka türannosauruseid ja allosauruseid.

«Hiidsisalikud ei olnud sellised unikaalsed ja ainult sellele mandrile omased loomad nagu seda tänapäeval on koaalad ja kängurud. Enne mandrite eraldumist leidus Austraalia alal kõiki hiidsisalikeliike. Tegemist on nii-öelda kosmopoliitsete hiidsisalikega, kes 125 miljonit aastat tagasi Austraaliat oma koduks pidasid,» selgitas paleontoloog.

Ceratosurused olid võrdlemisi väikesed lihasööjad hiidsisalikud, kes olid umbes 180 sentimeetri kõrgused ning 2,7 meetri pikkused. Osad teadlased arvavad, et need loomad võisid kasvada isegi kuue meetri pikkuseks.

Võrreldes kehaga oli neil ebatavaliselt suur pea ning väikesed esijäsemed.

Gondwana mandri idaosast kujunesid 80 – 130 miljonit aastat tagasi Austraalia, Antarktika ja India.

«Arvati, et eraldumine mängis rolli ka Austraalias olnud hiidsisalike arengus. Kuid nüüdne Ceratosauruse ja teised hiidsisalike leiud on näidanud, et Austraalias leidus mitut liiki hiidsisalikke. Nende hiidsisalike teke ulatub tagasi juuraajastusse, 170 miljoni aasta tagusesse aega. Hiidsisalikud liikusid vabalt tulevaste mandrite vahel,» selgitas Fitzgerald.

Ta lisas, et siiani puudusid Austraalias Ceratosauruse kohta andmed.

«Austraalia on lisaks Antarktikale üks neid paiku maailmas, kus hiidsisalike fossiile on üsna vähe leitud. Isegi väikesed leiud edastavad informatsiooni selle kohta, milliseid hiidsislikke siin kunagi leiduda võis,» tõdes uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles