Kokku põrganud satelliitide tükid võisid kukkuda USA pinnale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üha sagedamini leiavad kosmoses aset kokkupõrked inimtegevusest tekkinud kosmoseprügiga, mis viivad rivist välja satelliite ja ohustavad kosmosejaamu. Probleem võib lausa peatada rahvusvaheliste kosmoseprogrammide elluviimise.
Üha sagedamini leiavad kosmoses aset kokkupõrked inimtegevusest tekkinud kosmoseprügiga, mis viivad rivist välja satelliite ja ohustavad kosmosejaamu. Probleem võib lausa peatada rahvusvaheliste kosmoseprogrammide elluviimise. Foto: Corbis/Scanpix

Ameerika Ühendriikide territooriumile esmaspäeval kukkunud tulekerad võivad olla hiljuti kosmoses kokku põrganud USA ja Vene satelliidi tükid, oletas Venemaa kosmoselendude juhtimiskeskuse navigatsiooniteenistuse juht Nikolai Ivanov.

«Teoreetiliselt võivad need objektid olla kosmoseaparaatide fragmendid, kuid kas see ka oli nii, ei oska ma öelda. Kokkupõrge toimus väga kõrgel ning maapinnale võisid jõuda ainult väga väikesed tükid,» ütles Ivanov agentuurile Interfaxile.

Tema kolleeg Mihhail Martirossov ütles omakorda, et Vene kosmosevaatlusseadmed jälgivad 38-t kokkupõrke järel tekkinud satelliiditükki. «Fragmendid tiirlevad orbiidil 500-1300 kilomeetri kõrgusel Maast,» ütles ta.

USA poole andmeil tekkis satelliitide kokkupõrke tagajärjel ligi 600 erineva suurusega fragmenti. Seevastu väitis üks Interfaxi allikas, et satelliidid Kosmos-2251 ja Iridium-33 vaid riivasid teineteist ning ei saanud praktiliselt üldse tõsiseid vigastusi.

Texase ja Kentucky osariigist tuli esmaspäeval rohkesti teateid taevast alla kukkunud «tulekeradest», mistõttu hakkasidki levima jutud satelliiditükkide langemisest Maale. Venemaa kosmoseekspert Igor Lissov pakkus aga välja, et ameeriklastele võis taevast sadada hoopis meteoriit. Seda väitis ta, toetudes televisioonis näidatud kaadritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles