Psühholoogiline raport: Hitler arvas, et suudab ilma dikteerida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: SCANPIX

Briti Cambridge`i ülikooli poolt paljastatud salajases psühholoogilises raportis seisab, et natsi-Saksamaa diktaator Adolf Hitler pidas end jumaluseks, kes on võimeline isegi ilma dikteerima.

Hitleri kohta tehtud profiilis on kirjas ka see, et ta pidas end jumala reinkarnatsiooniks Maal, kirjutab The Telegraph.

«Ta tundis end võimsana, arvates et isegi ta suudab endale allutatud massiga ja sõjalise strateegiaga isegi ilma muuta vastavalt oma soovidele ja vajadustele,» seisab raportis.

Selle Hitleri kohta käiva psühhoanalüütilise raporti koostas Briti psühholoog Joseph MacCurdy Hitleri ühe kõne süvaanalüüsi põhjal.

Selle 70 aasta taguse analüüsi jälile jõudis ajaloolane Scott Anthony.

Anthony tutvustas oma leidu eile, öeldes, et Briti luure sai selle kaudu hea pildi Hitleri vaimsest seisundist.

1942. aastast pärit raportis kirjeldatakse Hitlerit kui paranoilist messiat, kes sipleb religioossete illusioonide võrgus.

Raportis on kirjas ka analüüs selle kohta, miks Hitler juute vihkas ning milliseid samme ta sõja käigus võib teha. Ennustati, et ta ei suuda Venemaad ega Briti saari vallutada  ning nii läkski.

«Hitler siples illusioonides. Juudid olid tema jaoks kurjuse kehastus, samas kui ta ise oli jumal Maa peal,» kirjutas MacCurdy.

Psühholoogi arvates pidas Hitler oma «headusega» sõda «kurjuse» hävitamiseks.

Ajaloolase Anthony sõnul on tegemist väga ebatavalise dokumendiga.

Enne Cambridge`i ülikooli kätte jõudmist oli see psühhoanalüüs sotsiaalteadlase Mark Abramsi valduses. Abrams töötas Teise maailmasõja ajal  Briti ringhäälingu BBC propaganda analüüsi üksuses ja psühholoogilise sõja nõukogus.

Hitleri psühhoanalüüsi originaalraport anti Cambridge`i ülikooli  Churchilli arhiivile, kus on ka Abramsi elu käsitlevad dokumendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles