ESA hakkab uurima, kas Jupiteri kaaslastel võib olla elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESA hakkab uurima, kas Jupiteri kaaslastel võib olla elu
ESA hakkab uurima, kas Jupiteri kaaslastel võib olla elu Foto: SCANPIX

Euroopa kosmoseagentuur (ESA) saadab Jupiteri orbiidile uurimissondi.

Eesmärgiks on uurida, kas selle planeedi jäistel kaaslastel võib olla elu kohta märke, edastab AFP.

Eelkõige otsitakse bakterivormis elu.

JUICE (Jupiter Icy Moon Explorer) nime kandev sond plaanitakse kosmosesse saata 2022. aastal Lõuna-Ameerikas asuvast Prantsuse Guayanast. Selle viib üles kanderakett Ariane 5.

Jupiteri orbiidile peaks see uurimisalus jõudma 2030. aastal. Teadlased loodavad, et sond on töökorras vähemalt kolm aastat.

Senised uuringud viitavad, et Jupiteri 63 kuust vähemalt Europal, Ganymedesel ja Callistol võib jäise pinna all olla suur veekogu, mille pindala on võrreldav USA Suure järvistuga.

«Kui neil kuudel leidub elu, baktereid või muid organisme, siis elavad need meres,» teatas ESA Jupiteri uurimisprogrammi juht Fabio Favata.

Jupiter on meie Päikesesüsteemi kõige suurem planeet. See gaasiplaneet asub Päikesest umbes viis korda kaugemal kui Maa.

Jupiteri suurimad kaaslased on Io, Europa, Ganymedes ja Callisto. Need kuud tiirlevad selle planeedi ekvaatori tasandil ringjoonelistel orbiitidel.

Ülejäänud kaaslased on juhuslikult Jupiteri gravitatsiooni mõjupiirkonda sattunud asteroidid.

Jupiteri kuu Io on ainulaadne selle poolest, et sellel on atmosfäär, tegevvulkaane, laavavoole ning ka purskeid, mis meenutavad Maa geisrite purskeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles