Utah` kõrbes elav mees on 12 aastat rahata hakkama saanud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklase Daniel Suelo põhikoduks on Utah` osariigis Archesi rahvuspargis asuv koobas, mille pikkus on 60 meetrit ning kõrgus 15 meetrit
Ameeriklase Daniel Suelo põhikoduks on Utah` osariigis Archesi rahvuspargis asuv koobas, mille pikkus on 60 meetrit ning kõrgus 15 meetrit Foto: Wikipedia.org

USAs valis üks mees üle kümne aasta tagasi tavapärasest erineva elustiili  ja –koha.

51-aastane Daniel Suelo on viimased 12 aastat elanud nii, et ta ei ole raha kasutanud, edastab Daily Mail.

Suelo lahkus 2000. aastal oma senisest elukohast, jättis viimsed 30 dollarit telefoniputkasse ning asus elama loodusesse, Utah´ osariigi kõrbealal asuvale Archesi looduskaitsealale.

Suelo elustiil on andnud inspiratsiooni ja lootust paljudele ameeriklastele, kes majanduslanguses oma vara kaotasid. Teda on eeskujuks ka seadnud Occupy liikumise aktivistid, kelle sõnul on tarbimisühiskond oma aja ära elanud.

Daniel Suelo sõbral ja kirjanikul Mark Sundeenil valmis erakordset elu elavast mehest raamat. Sundeen jälgis Suelo elu mitu aastat.

Sundeeni raamat kannab pealkirja «The Man Who Quit Money». Kirjaniku sõnul kaotas ta sõbraga mitmeks aastaks kontakti ning kui ta kuulis, et sõber elab rahata, tekkis tal kahtlus, et Suelo on hulluks läinud.

Kuid 2008. aasta majanduskrahh tõi Sundeenile Suelo uuesti meelde.

«Finants- ja majandussüsteem on nii suureks paisunud, et seda ei ole enam võimalik kontrollida. Oleme jõuetud seda muutma,» leidis Sundeen.

Suelo kirjutas oma blogis, et ta ei võta vastu raha ega muud riigi poolt antavat samaväärset, nagu näiteks toidukupongid

«Minu elufilosoofia näeb ette, et kasutan vaid vaba tahtega antut ja ära visatut ning mis on käeulatuses. Meie ühiskond on üles ehitatud sellele, et sul peab raha olema. Ellujäämiseks peab kuuluma kapitalistlikku süsteemi. Sellest väljaspool elamine on illegaalne,» on Suelo seisukohal.

Lisaks rahast loobumisele loobus Suelo ka passist, ID-kaardist ja autojuhiloast.

Samuti muutis ta senise perekonnanime Shellabarger Sueloks, mis hispaania keeles tähendab maad.

Alates 2000. aastast on Suelo elanud looduses, koobastes, telgis, hipikommuunides ning ka heatahtlike inimeste kodudes.

Ameeriklase põhikoduks on Utah` osariigis Archesi rahvuspargis asuv koobas, mille pikkus on 60 meetrit ning kõrgus 15 meetrit.

Ta uuristas koopasse kivimist magamiskoha. Koopasse kogub ta ka süüa ja allikast toodud vett. Pesemiskohaks on tal jõgi. Ta toitub eelkõige looduse andidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles